Grafiti protiv muslimana u Jesenicama

U slovenskim Jesenicama u srijedu su na više mjesta zapaženi grafiti protivmuslimanskog sadržaja, što je oštro osudio tamošnji gradonačelnik, upozorivši na potrebu suživota u gradu, prenosi agencija Hina.

„Jesenice su multietnički grad s velikim postotkom muslimana, zato smo ovim činom ogorčeni i oštro ga osuđujemo”, rekao je gradonačelnik Tomaž Mencinger, rekavši da je naredio brisanje grafita, odmah nakon što su ga o tome obavijestili građani.

Dodao je kako smatra da je riječ o pojedinačnom ispadu koji neće utjecati na odnose u toj sredini.

U gradu je između 17 i 20 posto muslimana, uglavnom Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine koji su tu doselili 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, zapošljavajući se u tamošnjoj željezari i drugim industrijskim pogonima, te njihovih potomaka.

Plakati u Ljubljani

Muslimanska vjerska zajednica u Jesenicama djeluje već gotovo 30 godina u mirnom suživotu sa ostalima, uprkos tome što je ove jeseni bilo natpisa i o jačanju malobrojne selefijske zajednice među tamošnjim muslimanima.

Vjeruje se da su grafiti reakcija na nedavni teroristički napad u Parizu.

Sličan je ispad zabilježen proteklih dana i u Ljubljani. Na nekoliko lokala u ljubljanskom kvartu Vič bili su nalijepljeni štampani plakati sa sadržajem protiv islama.

Plakat pod naslovom „Euroarabija – ne, hvala“, s keltskim krstom koji se smatra neonacističkim simbolom, “upozoravao je na ugroženost Evrope od islamizacije i muslimana općenito.”

Izvor: Agencije