Gazprom upozorio EU: Gradite plinovod do Turske

Alexej Miller: Ukoliko hoće da ispuni ovaj rok, Evropska unija mora danas početi s izgradnjom novog plinovoda (Getty Images)

Ruski energentski div Gazprom pozvao je Evropsku uniju da se poveže na planirani plinovod u Turskoj, ili da izgubi sav prirodni plin koji trenutno Evropa dobija preko Ukrajine.

Šef Gazproma Alexei Miller podsjetio je novog evropskog komesara za energiju Marosa Sefcovica da je propao projekat Južni tok, koji je bio planiran za dovođenje plina ka evropskim državama mimo Ukrajine.

“Turski plinovod je jedini način kojim se može dobiti 63 milijarde kubnih metara ruskog plina koji trenutno prolazi kroz Ukrajinu. Nema drugih opcija”, kazao je Miller.

Od Rusije do Austrije

Odnosi EU-a i Rusije su na najnižem nivou od Hladnog rata, zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u decembru je rekao kako je projekat Južni tok propao.

Ovaj plinovod trebao je zaobići Ukrajinu, proći ispod turskih voda Crnog mora i, preko Balkana preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije, do Austrije, gdje se trebao povezati s glavnom evropskom mrežom plinovoda.

Umjesto njega, Rusija sada planira izgradnju novog plinovoda do Turske, koju već snabdijeva plinom postojećim sistemom pod nazivom Plavi tok, čime će Turska postati ključni tranzitni centar ruskog plina.

Turska je drugi najveći uvoznik ruskog plina, nakon Njemačke.

Nemogući uslovi

“Naši evropski partneri su informirani o razvoju situacije i sada je na njima da stvore neophodnu infrastrukturu za transport plina od grčke i turske granice. Imaju nekoliko godina na raspolaganju da to urade. To je veoma, veoma kratak rok”, rekao je šef Gazproma.

“Ukoliko hoće da ispuni ovaj rok, EU mora danas početi s izgradnjom novog plinovoda. U suprotnom, količine plina koje idu prema Evropi mogu završiti na drugim tržištima.”

Moskva krivi EU za propast projekta Južni tok te navodi kako je Brisel nametnuo uslove koji su onemogućili izgradnju plinovoda, poput onog da Gazprom dozvoli drugim proizvođačima da koriste njegove plinovode.

Izvor: Agencije