Bijela kuća: ‘Nasilni ekstremizam’, a ne ‘radikalni islam’

Josh Earnest: Čin u Parizu oštro su osudili lideri muslimana, tako da se on ne može opisati izrazom 'radikalni islam' (AP)

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame ne opisuje napad u Francuskoj kao “radikalni islam”, nego koristi termin “nasilni ekstremizam”, jer se tu radi o “preciznosti”, izjavio je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest 

“Prvo, zbog preciznosti. Želimo opisati šta se tačno dogodilo. To su pojedinci koji su izvršili djelo terorizma i oni su kasnije pokušali opravdati taj čin terorizma pozivajuću se na religiju islam i njihov iskrivljeni pogled na to”, kazao je Earnest na konferenciji za novinare u Washingtonu o terminologiji nakon napada u Parizu.

“Drugi razlog je taj što su ovaj čin oštro osudili lideri muslimana. Ponovo, govorim vam razlog zašto smo odlučili da ne koristimo tu etiketu [radikalni islam], zato što to ne opisuje tačno šta se desilo. Također, ne želimo doći u situaciju gdje dajemo legitimitet onome što smatramo aposlutno nelegitimnim opravdanjem ovog nasilja, ovog čina terorizma.”

Dodao je da ne želi kritizirati bilo koga ko izabere da koristi termin “radikalni islam”, rekavši ipak da Obamina administracija, koristeći izaraz “nasilni ekstremizam”, pokušava biti “konkretna i precizna koliko je to moguće u opisivanju onoga što se dogodilo”.

Primjeri ‘nasilnog ekstremizma’

Novinari su nakon toga pitali Earnesta da nabroji dva ili tri druga oblika nasilnog ekstremizma koji nisu povezani s islamom.

On je naveo Jamesa von Brunna, koji je 2009. godine ubio čuvara u Muzeju holokausta u Washingotna, želeći “ostvariti neku radikalnu nasilnu ideologiju”.

Također je govorio i o Wadeu Michaelu Pageu, koji je napao hram Sika u Wisconsinu 2012. godine.

“Nije mi jasno koja ideologija je njemu bila motivacija, ali je to dobar primjer nekoga ko ima nasilnu i ekstremnu ideologiju”, kazao je.

“Dopustite da vam dam još jedan primjer, koji mi je zapravo blizak. Pojedinac koji je pucao na Centar jevrejske zajednice u Kansas Cityju… On se pozvao na iskriveljnu ideologiju koju je pokušao iskoristiti da opravda svoj napad”, dodao je Earnest, dok američki mediji pišu da je mislio na Fraziera Glenna Millera Jr, bivšeg vođu Ku Klux Klana.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Francuski satirični časopis sedam dana nakon napada objavio je novi broj sa karikaturom poslanika Muhammeda na naslovnici.

Published On 14 Jan 2015

Pojavio se još jedan amaterski snimak napadača na redakciju Charlie Hebdo. Na njemu se vide braća Kouachi neposredno nakon napada na satirični magazin.    Nesmetano su ušli u atomobil, a sto metara niz ulicu otvorili su vatru na policijsko vozilo koje je došlo iz suprotnog smjera i zatim se brzo povuklo unatrag.

Published On 13 Jan 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO