Ustrajno protiv rasista i desničara PEGIDA-e

Pokret koji se suprotstavlja idejama Patriotskih Evropljana Protiv Islamizacije Zapada (PEGIDA) okuplja sve veći broj pristalica.

Florian i Nadija su aktivisti koalicije poznate kao Pokret protiv PEGIDA-e. Proteklih sedmica veoma su zauzeti koordinirajući ulične akcije i kontraproteste. Zalažu se za multikulturalnu Njemačku, za prava imigranata i izbjeglica.

“Naša organizacija pretežno organizira proteste i blokade ulice tamo gdje aktivisti PEGIDA-e, odnosno ti fašisti, organizira svoje skupove. Koordiniramo blokade ulica tamo gdje oni šetaju, koordiniramo naše govore protiv njih i smatramo to svojom političkom odgovornošću, da se suprotstavimo bilo kakvim rasističkim, desničarskim, fašističkim aktivnostima – ne samo u Njemačkoj, već i u Evropi”, kaže Nadija.

“Napadi na muslimane su se drastično povećali u protekloj godini. Tokom prošlogodišnjih protesta PEGIDA-e u Drezdenu, malo prije Nove godine, demonstranti su napali jednu muslimanku, a svijet je aplaudirao. Ovo je kao da se historija ponavlja, imali smo tako nešto početkom 1990-tih”, navodi Florian.  

Brojni aktivisti u Pokretu protiv PEGIDA-e su imigrantskog porijekla, uz podršku lijevo orijentiranih grupa. Oni to vide kao svoju dužnost da se bore protiv rastuće ksenofobije u zemlji koju nazivaju svojom.

‘Nisu pravi Nijemci’

“Pokret Anti-PEGIDA je do sad okupio desetine hiljada pristalica širom Njemačke. Imaju podršku vodećih političkih stranaka, nevladinih organizacija, crkvenih zvaničnika i samog političkog vrha ove zemlje”, izvještava iz Berlina reporter Al Jazeere Harun Karčić.

PEGIDA je brzo ušla u politički i medijski vokabular Njemačke, ali i Evrope. Isto tako, pokret Anti-PEGIDA uživa veliku podršku. Međutim, politički analitičar Bodo Weber smatra da se PEGIDA nije ozbiljno shvatila na samom početku.

“Cjelokupna politička elita parlamentarnih stranaka stoji protiv pojave PEGIDA-e. On jeste poprilično šaren, ali ipak puno jači nego ta pozadina PEGIDA-e, za koju se ne može još jasno detektirati šta su oni zapravo”, kaže Weber.

Njemačka je još od prije Drugog svjetskog rata bila zemlja otvorena za imigrante. Ali, prvi muslimani su počeli pristizati kao gasterbajteri tek 1960. i 1970-tih godina. Sada, kada odrastaju druge i treće generacije muslimanskih imigranata, pojavljuju se i pokreti koji ih optužuju da nisu “pravi Nijemci”, što stvara jaz u njemačkom društvu.

Izvor: Al Jazeera