Poziv muslimanima da ignoriraju crteže Charlie Hebdoa

U srijedu će Charlie Hebdo objaviti prvo izdanje nakon napada prošle sedmice (AP)

Zvaničnik Unije islamskih organizacija u Francuskoj oglasio se povodom odluke satiričnog magazina Charlie Hebdo da ponovo objavi karikaturu poslanika Muhammeda na naslovnici, javlja Anadolija.

Tohami Perez je za Anadoliju kazao da je takva odluka provokacija i zatražio od muslimana u Evropi da ostanu smireni i oprezni.

“Ponovno objavljivanje karikatura poslanika Muhammeda je provokativno i neodgovorno”, rekao je Perez.

“Osuđujemo njihovu odluku da tako urade i molimo sve muslimane da ignoriraju crteže, ili da ih osude na civiliziran način, jer Charlie Hebdo postavlja zamku, želeći nas gurnuti u krug nasilja”, dodao je zvaničnik.

Rekao je da Unija planira početi kampanju podizanja svijesti o poslaniku Muhammedu, želeći ga predstaviti svijetu.

“Planiramo objaviti milione letaka o islamu i Poslaniku, u saradnji s islamskim organizacijama u različitim evropskim zemljama, od Švedske do Španije, od Austrije do Turske”, kazao je Perez.

‘Crteži koji bole muslimane’

Trenutno u Francuskoj živi između pet i šest miliona muslimana, koji obavljaju vjerske dužnosti u oko 2.500 džamija širom zemlje, navodi šef Unije Omar al-Asfar.

Unija okuplja oko 250 islamskih asocijacija u Francuskoj i jedna je od najuglednijih organizacija koje predstavljaju islamsku zajednicu.

Dalil Abubakr, šef Velike džamije u Parizu, putem saopćenja za javnost izrazio zabrinutost zbog rastućeg trenda napada na džamije u Francuskoj i zatražio od policije da ih zaštiti.

Abdullah bin Mansour, šef Islamskih organizacija Evrope, izjavio je da objavljivanje crteža koji prikazuju poslanika Muhammeda “boli muslimane”, ali je dodao da nije očekivao “budalaste” reakcije na to.

U srijedu će Charlie Hebdo objaviti prvo izdanje nakon napada prošle sedmice.

Najavljeno je da će na naslovnici izdanja poslanik Muhammed ponovo biti prikazan.

Patrick Pailloux, karikaturist iz magazina Charlie Hebdo, kazao je da će crtež prikazati Poslanika kako plače i drži znak s natpisom “Ja sam Charlie”.

Izvor: Agencije