Poslanik Muhammed u novom izdanju Charlie Hebdo

Na naslovnoj strani prvog izdanja francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo od napada na redakciju tog sedmičnika bit će objavljena karikatura poslanika Muhammeda koji plače držeći natpis “Je suis Charlie” (Ja sam Charlie), iznad kojeg piše: “Sve je oprošteno!”

Naslovna strana novog broja lista, na kojem rade preživjeli članovi redakcije desetkovane u prošlosedmičnom masakru u Parizu, dostavljen je medijima uoči objavljivanja u srijedu.

Tri miliona primjeraka “izdanja preživjelih” već je štampano i bit će dostupno u 25 zemalja, na 16 jezika, prenio je France Presse.

Napad na redakciju lista Charlie Hebdo, u kojem je 7. januara ubijeno 12 ljudi, izazvao je osude i saosjećanje širom svijeta, propraćeno sloganom “Ja sam Charlie”.

“Iz očiglednih razloga, teško nam je pisati o bilo čemu drugom osim o napadu, jer nas je to jako pogodilo, slomilo nas osobno i profesionalno, pa pišemo o tome šta se dogodilo, o kampanji ‘Ja sam Šarli’, o tome šta dalje“, kaže Zineb El Rhazoui, novinarka Charlie Hebdoa.

‘Nipošto nećemo popustiti’

Ovaj broj na kojem su radili preživjeli članovi redakcije – Luz je među njima – izaći će u tri miliona, umjesto u uobičajenih 60.000 primjeraka, bit će preveden na 16 jezika i prodavat će se u 25 zemalja.

“Već 22 godine nema broja u kojem nismo objavljivali karikature pape, Isusa, svećenika, rabina, imama i Muhammeda i bilo bi čudno da ih nema” i u ovome broju, rekao je Richard Malka, glasnogovornik tog sedmičnika.

“Nipošto nećemo popustiti, inače ništa ne bi imalo smisla. Stanje duha ‘Ja sam Charlie’ uključuje i ‘pravo na uvredu'”, istaknuo je.

Ovaj satirični, ali kontroverzni list priprema se sada u sjedištu dnevnika Liberation. Pred zgradom je jako obezbjeđenje.

Zamjenik direktora u Liberationu Johan Hufnagel potvrđuje da u srijedu izlazi novo izdanje Charlie Hebdoa, javlja iz Pariza reporter Al Jazeere Saša Delić.

“Na početku su planirali odštampati milion primjeraka, ali je tolika potražnja da će izaći na tri miliona. Novi broj će biti preveden na više od deset jezika, što se do sada nikada nije desilo”, kaže Hufnagel.

Građani već obilaze trafike i mole da im se sačuva primjerak.

Ponekad su znali biti sebični

“Prošle sedmice sam imao tri primjerka i odmah sam ih prodao nakon napada. Sada ću dobiti 60 ili 100, ne znam tačno. Svakih pet minuta neko dođe da pita može li rezervirati jedan primjerak. U konačnici, mislim da ću prodati sigurno 200”, kaže vlasnik jednog kisoska u Parizu Simo Abou Rached.

Satira, karikatura, strip… važni su Francuzima, kaže izdavač Ferid Kaddoru dok pokazuje list iz 1909. godine.

Tu su i stari primjerci Charlie Hebdoa. Ferid kaže da su ponekad znali biti i sebični, ne stajući u odbranu drugih kolega koji su bili izloženi cenzuri.

Smatra da nova naslovnica Charliea i aktuelna geopolitička situacija mogu donijeti nove napade.

“Naravno. Ali, ne samo zbog karikatura. U toku je rat – imate s jedne strane Zapad, kršćanske države, koje siju bombe svuda po arapskom svijetu – te iste zemlje su podržavale diktature, masakrirale sve što se zove opozicija. Šta je Zapad imao – da ide u Irak ili Afganistan? A sa druge strane imate ljude koji su išli tamo da se bore, koji su se vratili u Francusku i koji su sada spremni na sve”, kaže Kaddoru.

Sigurnosne službe zato raspoređuju dodatne snage kako bi Pariz ostao miran.

Rad u suparničkoj redakciji

Preživjeli članovi redakcije od petka rade u prostorijama Liberationa, a opremu su posudili od drugih medijskih organizacija.

Njihove prostorije, natopljene krvlju novinara, zapečatila je policija, a ulaz je prekriven cvijećem, olovkama i svijećama u spomen na mrtve.

U napadu dvojice francuskih napadača u srijedu ubijeno je 12 ljudi, među kojima sedmero članova redakcije Charlieja Hebdo.

Ovaj list je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature poslanika Muhammeda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bijes i održavanje protesta.

Redakcija francuskog lista je zbog prijetnji od 2006. godine imala policijsku zaštitu.

Sedmičnik je prije napada bio na rubu stečaja zbog slabe prodaje. U novembru je uputio poziv za donacije, ali je pod kraj godine uspio prikupiti tek nekoliko desetaka hiljada eura, a trebao mu je milion.

Izvor: Al Jazeera i agencije