Poništena presuda Mubaraku za korupciju

Egipatski apelacioni sud poništio je presudu za korupciju kojom je bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, u procesu poznatom kao “slučaj predsjedničke palate” bio osuđen na tri godine zatvora, potvrdili su sudski izvori.

Mubarak je služio kaznu u vojnoj bolnici u Kairu, a protiv njega će biti pokrenut novi sudski postupak zbog korupcije, prenio je Reuters.

Sudski izvori potvrdili su da je on sada slobodan, pošto protiv njega ne postoji pravosnažna presuda.

Sjednica suda prenošena je uživo na egipatskim TV mrežama.

U maju je, zajedno sa sinovima Alajom i Gamalom, bio osuđen na tri godine zatvora zbog krađe državnog novca, ukupno 10 miliona eura, radi renoviranja porodičnih imanja. Mubarakovi sinovi su osuđeni na po četiri godine zatvora.

Kako je to bila jedina optužnica koja je Mubaraka držala iza rešetaka, nije jasno hoće li on ostati u zatvoru do ponovnog suđenja.

Oslobođen u drugom postupku

U odvojenom postupku, koji je vođen protiv Mubaraka po optužnici da je umiješan u ubijanje demonstranata tokom ustanka 2011. godine, bivši egipatski predsjednik je oslobođen.

Odluka suda izazvala je proteste širom Egipta, pri čemu je najmanje dvoje ljudi poginulo, a devetero je bilo povrijeđeno kada su snage sigurnosti suzavcem i gumenim mecima napale demonstrante okupljene na trgu Tahrir – simboličnom mjestu na kojem je pokrenut ustanak u kojem je bio svrgnut Mubarak.

Mubarak je svrgnut sa vlasti u februaru 2011. godine, nakon skoro 30 godina vladavine.

Izvor: Agencije