Različita mišljenja o uzroku pada aviona AirAsia

Avion kompanije AirAsia koji se prije dvije sedmice srušio u Indoneziji najvjerojatnije je prije udara u vodu zbog znatne promjene u pritisku zraka “eksplodirao”, izjavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik Vlade, dok istražitelj zadužen za sigurnost zračnog prometa sumnja u tu teoriju.

“Na temelju olupine i ostalih podataka, pretpostavljam da je prije udara u vodu avion eksplodirao”, izjavio je koordinator operacija u Nacionalnoj agenciji za potragu i spašavanje.

Avion se najvjerovatnije raspao, rekao je koordinator i ukazao na promjenu pritiska kao mogući uzrok eksplozije.

Istražitelj zadužen za sigurnost zračnog prometa, međutim, tvrdi da nema pokazatelja koji bi upućivali na teoriju da je prije udara u vodu avion eksplodirao.

Indonezijski ronioci pronašli su jednu od ključnih crnih kutija aviona AirAsia, koji je pao u Javansko more prije dvije sedmice, kazali su zvaničnici.

Avion je prevozio 162 putnika i članova posade. Henry Bambang Soelistyo, šef indonezijske potrage, rekao je da su četiri ronioca izvukla kutiju u ponedjeljak ujutro.

Ronioci su locirali i drugu crnu kutiju, ali instrument još nije izvađen iz olupine na dnu mora, rekao je Reutersu glavni istraživač Državnog komiteta za sigurnost transporta, Madjono Siswosuwarno. 

Olujno nevrijeme

Snimač glasa iz kokpita i snimač podataka o letu su od ključne važnosti za razumijevanje zašto je let 8501 pao 28. decembra.

„Mornarički ronioci uspješno su pronašli veoma važan instrument, crnu kutiju AirAsia QZ8501“, rekao je viši zvaničnik Tonny Budiono.

Snimači su se nalazili na dubini od 30-32 metra, dodao je Budiono. Indonezijska meteorološka agencija je rekla da je olujno nevrijeme najvjerovatniji uzrok pada aviona.

Ali, konačan odgovor nije moguće donijeti bez crne kutije.

SB Supriyadi, direktor državne agencije za potragu i spašavanje, rekao je reporterima da je pored izvora zvučnog signala za koji se vjeruje da je potekao iz crne kutije, također pronađeno nešto za šta se vjeruje da je tijelo aviona.

U potrazi, u kojoj su učestvovali brodovi SAD-a, Kine i drugih zemalja, do sada je pronađeno 48 tijela. Supriyadi je rekao da su mnoga tijela zarobljena u avionu, zbog čega je njegov pronalazak na vrhu liste prioriteta.

Rep aviona je pronađen u subotu i izvučen iz vode. Iako je uzrok nesreće nepoznat, ona je opet indonezijsku haotičnu avioindustrjiu stavila pod lupu javnosti.

Indonezijski zvaničnici su kazali da AirAsia navodno nije imala licencu da na toj ruti vozi taj dan, iako ta firma negira takve tvrdnje.

Ministarstvo transporta  te zemlje zabranilo je AirAsia da leti na relaciji Surabaya – Singapur.

Izvor: Agencije