Merkel: Islam pripada Njemačkoj

Organizator skupa u Berlinu je Centralno vijeće muslimana u Njemačkoj (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da islam „pripada Njemačkoj“.

Ona se, tokom današnjeg susreta sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, založila za dijalog među religijama i osvrnula se na komentare bivšeg njemačkog predsjednika Cristijana Wulffa koji je 2010. godine rekao da je islam dio Njemačke, što je tada izazvalo oštru debatu.

„Bivši predsjednik Wulff rekao je da islam pripada Njemačkoj i to je tačno. Ja sam sa tim saglasna“, rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa Davutogluom.

Istakla je da njena Vlada čini sve da osigura uspješnu integraciju migranata u njemačko društvo, bez obzira na vjeru.

Merkel je, međutim, priznala kako postoji potreba za boljim dijalogom između religija, hvaleći muslimane zbog javnog odbacivanja nasilja nakon napada u Parizu i nazivajući Tursku saveznikom u borbi protiv terorizma. 

Učešće u maršu

Njemačka kancelarka i najveći dio njenog ministarskog kabineta u utorak navečer u Berlinu učestvovat će u maršu za “otvorenu i tolerantnu Njemačku”, koji organizuju muslimanski lideri u toj zemlji nakon prošlosedmičnih napada u Francuskoj.

Glasnogovornik Vlade Georg Streiter je novinarima u Berlinu danas rekao da će u maršu kod Brandenburških vrata, pored Merkel, učestvovati vicekancelar Sigmar Gabriel, šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier i drugi najviši zvaničnici Vlade, prenijela je agencija AFP.

Merkel je zajedno sa francuskim predsjednikom Francoiseom Hollandeom i drugim svjetskim liderima u nedjelju učestvovala u velikom pariškom skupu solidarnosti, organizovanom povodom masakra 17 ljudi u tri odvojena napada u francuskoj prijestolnici prošle sedmice.

Organizatori sutrašnjeg skupa, Centralno vijeće muslimana u Njemačkoj, jedna je od desetak grupa koje predstavljaju interese gotovo četiri miliona muslimana u toj zemlji. Oni su taj skup nazvali: “Nađimo se jedni drugima. Teror: ne u naše ime”.

Bez opravdanja

U zajedničkom saopštenju Centralnog vijeća muslimana i suorganizatora skupa – turske zajednice u Berlinu, navodi se: “Mi, muslimani u Njemačkoj, najoštrije osuđujemo užasne terorističke napade u Francuskoj. U islamu nema opravdanja za takva djela”.

Pored sutrašnjeg marša muslimana za toleranciju, koji se održava u glavnom gradu Njemačke, u toj zemlji u ponedjeljak se održava još jedan skup, ali u organizaciji rastućeg antiislamskog pokreta nazvanog “Patriotski evropljani protiv islamizacije Zapada” (PEGIDA).

Cilj tog skupa u Dresdenu je, kako navode organizatori, osuda napada u Francuskoj, ali kritičari ističu da je to, zapravo, pokušaj da se izvuče korist od napada u Parizu.

Lideri PEGIDA-e su od učesnika skupa zatražili da nose crni flor na nadlakticama i da održe minutu šutnje za “žrtve terorizma u Parizu”, a okupljanje nazivaju “večernjom šetnjom”.

Izvor: Agencije