Interpol raspisao potjernicu za Janukovičem

Interpol je u ponedjeljak priopćio da je raspisao tjeralicu za bivšim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem.

Vlada u Kijevu zatražila je prije nekoliko mjeseci od Interpola da stavi Janukoviča, koji živi u Rusiji otkad je svrgnut s predsjedničke funkcije prije gotovo godinu dana, na popis traženih osoba, prenosi Hina.

“Danas, nekoliko mjeseci nakon što je Ukrajina poslala zahtjev Interpolu u ožujku 2014. godine, s argumentima i pojašnjenjima koje su pripremili Ministarstvo unutarnjih poslova, ured glavnog državnog odvjetnika i ukrajinska služba sigurnosti, Interpolovo posebno povjerenstvo donijelo je odluku”, napisao je ministar unutarnjih poslova Arse Avakov na svojoj Facebook stranici.

Optužbe za koruptivne ugovore

Janukovič je pobjegao u Rusiju u veljači prošle godine, nakon nekoliko mjeseci uličnih prosvjeda u Kijevu protiv njegove odluke da odustane od Sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom i prikloni se Rusiji.

Prozapadna Vlada u Kijevu optužuje ga da je, među ostalim, opljačkao državnu imovinu i nacionalno bogatstvo, zajedno sa svojim rođacima i bliskim suradnicima, kroz koruptivne ugovore koje je sklapao.

Rusija će najvjerovatnije odbaciti zahtjev za izručenje Janukoviča, javila je agencija Interfaks, pozivajući se na neimenovan izvor blizak situaciji.

Izvor: Agencije


Povezane

Poznati Milijarder George Soros pozvao je Zapad da poveća pomoć Ukrajini, kako bi se EU zaštitila od Rusije. Njegovi komentari uslijedili su nakon što se ukrajinski premijer sastao sa njemačkom kancelarkom u Berlinu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO