Dobri odnosi Turske i Njemačke

Merkel i Davutoglu: Oko tri miliona Turaka u Njemačkoj predstavljaju po jedan 'živi most' prijateljstva (AP)
Merkel i Davutoglu: Oko tri miliona Turaka u Njemačkoj predstavljaju po jedan 'živi most' prijateljstva (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u ponedjeljak, nakon susreta s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, istakla da dvije države gaje dobre međusobne odnose, a da oko tri miliona Turaka koji žive u Njemačkoj predstavljaju po “jedan živi most” prijateljstva između dvije zemlje, javlja agencija Anadolija.

Naglašavajući da je od dolaska na vlast u Njemačkoj radila na građenju sklada i da je ulazak Turčina Aydana Ozoguza u Vladu kao ministra za pitanja izbjeglica ponajbolji pokazatelj toga, Merkel je kazala da je i današnji sastanak s Davutogluom bio konstruktivan.

Komentirajući za sutra najavljene proteste koje u Berlinu organiziraju Turska zajednica i Islamsko vijeće, njemačka kancelarka je kazala kako će ti protesti biti mirni simbol zajedništva.

Rekla je da će se prisutnima obratiti i njemački predsjednik Joachim Gauck.

“Razgovarali smo o političkoj situaciji u Turskoj, o slobodi medija i izražavanja. Saglasni smo o značaju napretka Turske o pitanjima vjerskih sloboda. Posebno smo razgovarali i o borbi protiv terorizma. Turska je susjed Iraka i Sirije, pa je i na direktnom udaru grupe Islamska država Irak i Levant”, izjavila je Merkel.

Mirno rješenje sirijske krize

Ona je istakla kako je dobro to što je i u Iraku formirana Vlada koja, poput turske Vlade, zagovara integraciju svih dijelova zajednice u vladajuće strukture, a posebno u odbrambene institucije, te izrazila nadu da će Irak prevazići aktuelnu krizu.

Pohvalivši odnos i ulaganje Turske prema izbjeglicama iz Sirije, Merkel je rekla da je veoma važna činjenica da su Turska i Njemačka saglasne o neophodnosti iznalaženja mirnog rješenja sirijske krize.

“Turska je naš partner u borbi protiv terorizma. Ponekad imamo mala razilaženja u gledištima, ali u borbi čvrsto stojimo rame uz rame”, poručila je Merkel.

Na upit novinara da li bi se njemački muslimani trebali plašiti aktuelnih antiislamskih protesta u Drezdenu i drugim gradovima, kancelarka je podsjetila na riječi bivšeg predsjednika Njemačke Christiana Wulfa, koji je kazao da su muslimani sastavni dio Njemačke te dodala da i sama dijeli taj stav i da će uraditi sve da podrži integraciju muslimana u njemačko društvo.

Komentirajući proces integracije Turske u Evropsku uniju, Merkel je kazala da i dalje podržava proces pregovora za punopravno članstvo Turske u Uniji.

Veliki potencijali

Davutoglu je poručio da su bilateralni odnosi dviju država na visokom nivou, jer su bazirani na historijskim temeljima i prijateljstvu te dodao kako je malo primjera u svijetu da su dvije zemlje tako iznutra povezane.

Premijer Turske je kazao da su Turska i Njemačka dvije zemlje koje imaju velike potencijale da zajednički na međunarodnom planu rade na uspostavi demokratije i ekonomskog prosperiteta i dodao da je to upravo bila tema današnjih konstruktivnih razgovora.

Davutoglu je istakao neophodnost otvorene opcije integracije turskih građana u njemačko društvo, ali i osiguranje prava da zadrže svoje kulturne i druge vrijednosti.

“U tom kontekstu, jučer smo bili veoma sretni da u Parizu marširamo zajedno, rame uz rame, jer je važno da cijeli svijet ustane protiv terorističkih prijetnji i radikalnih pokreta koji prijete multikulturalnosti Evrope. Zato je važno ono što je jučer pokazano u Parizu i koristim i ovu priliku da izrazim sućut francuskom narodu zbog stradanja ljudi u nedavnim napadima”, kazao je.

Izrazivši zadovoljstvo čestim izjavama kancelarke Merkel i njene Vlade u pravcu zaštite i očuvanja multikulturalnosti u Njemačkoj, Davutoglu je kazao da je važno da cijela Evropa čvrsto stane protiv radikalnih krugova, koji predstavljaju prijetnju i koji sve češće izvode napade na džamije i vjerske objekte širom Starog kontinenta.

Pravo ime za terorizam

“Život njemačkih Turaka vidim kao uspješnu priču. Oni se ne miješaju ni u kakve terorističke, niti radikalne krugove. Njemački govore kao maternji jezik, a i dalje na zaboravljaju turski. Zadaća svih nas je da im omogućimo obrazovanje i mogućnosti da se nastave razvijati u tom pravcu”, poručio je Davutoglu.

Naglasivši da Turska i Njemačka uspješno sarađuju i na međunarodnoj areni, Davutoglu je kazao da blisko sarađuju na pitanjima bliskoistočnih kriza, procesa integracija i razvoja na Balkanu, kao i u regijama Kavkaza, Crnog mora i drugdje.

“Ako Bog da, Turska će jednog dana postati članica EU-a, a za to nam je neophodna podrška Njemačke, i to će biti najbolji odgovor Evrope na pokušaje podjela ovog kontinenta na vjerskim i kulturnim osnovama”, istakao je šef Vlade Turske i dodao da će prijem Turske u EU predstavljati personifikaciju najviše volje izgradnje Evrope na temelju multikulturalnosti i drugih civilizacijskih vrijednosti.

Turski premijer je rekao da se terorizam mora zvati njegovim pravim imenom i da mu nema mjesta pored islama, katoličanstva, judaizma ili budizma, jer se u tom slučaju upada u zamku koju postavljaju teroristi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO