Ponovo oskrnavljena džamija u Njemačkoj

Policija je saopćila da je pokrenuta istraga o ovom napadu (Anadolija)
Policija je saopćila da je pokrenuta istraga o ovom napadu (Anadolija)

U nedjelju ujutro je nepoznata grupa napadača izvela novi napad na džamiju Sulejmaniju, koja se gradi u njemačkom gradu Dormagenu, i na zidovima ispisali antiislamske poruke i nacrtali kukasti križ, javlja Anadolija.

Riječ je o džamiji koju gradi turska islamska zajednica Diyanet, a koja je bila meta sličnog napada i prije tri sedmice.

Na mjesto incidenta došao je i turski konzul u Dizeldorfu Alattin Temur, koji je osudio napad.

Napad koji je izveden ujutro oko 5:00 sati osudio je i predsjednik turskog Diyaneta u Njemačkoj Nevzat Yasar Asikoglu, koji je kazao da su o sigurnosnom problemu razgovarali s njemačkom policijom, ali da će možda poduzeti i vlastite mjere sigurnosti na gradilištu džamije.

Investicija od 3,5 miliona eura

Pored kukastog križa, na zidu džamije je ispisano nekoliko poruka, poput „Prljavi muslimani“, Njemačka je domovina Nijemaca“ i „Vaša prljava kultura ne pripada ovdje“.

Policija je saopćila da je pokrenuta istraga o ovom napadu.

Džamija Sulejmanija se gradi u Dormagenu, koji se nalazi između Kelna i Dizeldorfa, a u kojem živi blizu 4.500 doseljenika iz Turske.

Radi se o velikom kompleksu u izgradnji i investiciji od 3,5 miliona eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Policija je u sklopu akcije pretražila gotovo 70 zgrada, privatnih stanova, džamija, škola i udruženja, a najvažnije su bile u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Hesenu.

14 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO