Davutoglu: Očekujemo sličnu reakciju i na islamofobiju

Ahmet Davutoglu se pohvalno izrazio o komentaru francuskog predsjednika Francoisa Holandea (EPA)
Ahmet Davutoglu se pohvalno izrazio o komentaru francuskog predsjednika Francoisa Holandea (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozdravio je nezapamćeno masovan marš protiv terorizma u Parizu kao snažnu poruku svijetu, ali i napomenuo kako očekuje sličnu reakciju i povodom napada na džamije i islamofobije.

On se pridružio desetinama svjetskih lidera u maršu protiv terora u Parizu, koji je počeo napadom na francuski satirični list Charlie Hebdo, nakon čega je uslijedila i drama s taocima u jevrejskom marketu u Parizu, prenosi AFP.

“Ovo je poruka cijelom svijetu da se svi moraju suprotstaviti prijetnji kakvu predstavlja terorizam”, rekao je Davutoglu novinarima u turskoj ambasadi u Parizu, nakon što je učestvovao u maršu u kojem je samo u francuskoj prijestonici bilo više od milion ljudi.

“Očekujemo da će ista osjetljivost da se pokaže i povodom napada na džamije i povodom islamofobije”, kazao je turski premijer.

Glas protiv terorizma

On se pohvalno izrazio o komentaru francuskog predsjednika Francoisa Holandea da “ovi fanatici [izvršioci napada] nemaju ništa s islamom”.

Davutoglu je napomenuo kako napadači nisu odrasli u muslimanskim zemljama, već u Parizu, zbog čega treba proučiti tu sredinu.

Turski premijer je istakao kako se Turska isto odnosi prema terorizmu bilo gdje u svijetu i kako se u tome ne mogu njegovati dvostruki standardi.

Davutoglu je rekao kako će Turska i dalje podizati glas protiv terorizma u svim oblicima, uključujući “državni terorizam prema Palestincima i u Siriji”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO