Sirija: Otete Italijanke traže pomoć Rima

Videosnimak je objavljen na YouTubeu (Al Jazeera)

Dvije žene koje su se predstavile kao italijanske humanitarne radnice kidnapirane u Siriji u danas objavljenom videosnimku zatražile su od Vlade u Rimu da se angažira na njihovom oslobađanju, prenose agencije.

Na snimku, napravljenom još sredinom decembra, vide se Vanessa Marzullo i Greta Ramelli, koje su naoružani napadači oteli u augustu u sjevernoj sirijskoj provinciji Halep, prenio je AFP.

Dvije Italijanke, stare između 20 i 30 godina, na snimku su obučene u crne haljine i nose crne marame, a u pozadini se vidi prazan zid.

Jedna od njih drži list papira na kojem stoji datum 17. decembra, iako je video objavljen danas na YouTubeu, dok druga čita unaprijed pripremljen tekst, tražeći od Vlade Italije da ih do Božića vrati kući.

Stav ministarstva

Iz snimka od 23 sekunde se ne može zaključiti ko je kidnapirao Italijanke, pošto se osim njih niko drugi ne pojavljuje u videosnimku.

Video je na YouTubeu objavljen uz naslov “Al-Nusra Front zarobio dvije italijanske humanitarne radnice zbog učešća njihove Vlade u koaliciji protiv te grupe”, ali nije postavljen na jedan od nekoliko zvaničnih kanala Al-Nusre, na YouTubeu.

U ranijim snimcima talaca grupe, zatvorenici su prikazivani ispred zastave Al-Nusre.

Italijansko Ministarstvo vanjskih poslova je u augustu negiralo da je dvije Italijanke, zaposlene u humanitarnoj organizaciji Horryaty, otela grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali nije saopćilo koja je grupa odgovorna za otmicu.

Izvor: Agencije