Njemačka: Raste antimuslimansko raspoloženje

U Njemačkoj raste podrška strankama i pokretima koji smatraju da se politika preblago odnosi prema useljeništvu (AP)

Svaki osmi Nijemac sudjelovao bi u protumuslimanskim prosvjedima kad bi se održavali u njihovim mjestima, pokazala je anketa objavljena u četvrtak.

Istraživanje pokazuje da u Njemačkoj, kao i u drugim članicama Europske unije poput Velike Britanije i Švedske, raste potpora strankama i pokretima koje računaju na bojazan birača da su vodeći političari preblagi u pitanjima vezanima uz useljeništvo, prenosi Hina.

Posljednje istraživanje što ga je provela agencija Forsa za njemački časopis Stern na uzorku od 1.006 ispitanika, pokazalo je da bi 13 posto Nijemaca sudjelovalo na protumuslimanskim skupovima kad bi se održavali u njihovoj blizini.

Prema istom istraživanju, 29 posto njih vjeruje da su ti prosvjedi opravdani zbog utjecaja islama na život u Njemačkoj.

Dok dvije trećine ispitanika vjeruje da je bojazan od islamizacije Njemačke pretjerana, mnogi Nijemci zabrinuti su zbog broja tražitelja azila koji pristižu u njihovu zemlju, među kojima su mnogi iz Sirije.

Merkel osudila rasiste

Pojedini pripadnici kršćansko-demokratskog bloka savezne kancelarke Angele Merkel strahuju da bi mogli izgubiti potporu u korist euroskeptične stranke Alternative za Njemačku (AfD), koja se usredotočila na problem useljavanja i čiji mnogi članovi podupiru prosvjedni pokret Domoljubni Europljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA).

PEGIDA tjedno organizira skupove u Dresdenu na istoku zemlje, a na njezinu skupu 22. prosinca sudjelovalo je više od 17.000 ljudi.

Manji skupovi održani su u drugim mjestima, a PEGIDA namjerava proširiti skupove i na druge gradove.

Merkel je u novogodišnjoj poruci pozvala Nijemce da okrenu leđa čelnicima PEGIDA-e, nazvavši ih rasistima punim mržnje i ustvrdivši da u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, ljudi koji bježe od sukoba i ratova moraju biti dobrodošli.

Dijelom zbog nacističke prošlosti zemlje, njemački propisi o azilu među najliberalnijima su u svijetu.

Broj tražitelja azila u Njemačkoj u 2014. popeo se na 200.000, četiri puta više od 2012. Broj useljenika dosegnuo je najvišu razinu u posljednja dva desetljeća.

Izvor: Agencije