Kuba obilježava 56. godišnjicu revolucije

Početkom 2015.  Kuba obilježava 56. godišnjicu komunističke revolucije. Sjedinjene Američke Države nedavno su najavile ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa s Havanom, ali višedecenijski embargo i dalje je na snazi.

Prvi januar je dan kada je tadašnji pobunjenik Fidel Castro s neurednom bradom pobjedonosno ušao u Havanu s grupom revolucionara, nakon što je diktator kojeg je podržavao SAD poražen.

Castrova politika svim Kubancima donijela je besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, ali nakon više od pet decenija embarga i izolacije od SAD-a, odnosi između dvije vlade i danas su hladni.

“Na kraju, prošlo je više od 50 godina, a niko iz te blokade nije izašao kao pobjednik, ni SAD, ni mi”, kazao je Arle Toro, kubanski umjetnik.

Dugogodišnje nestašice

Proteklih godina, pod vlašću Fidelovog brata Raula, Kubancima je dozvoljeno da otvaraju mala poduzeća, putuju bez dozvole vlasti i povezuju se sa svijetom – iako i dalje ne mogu imati internet kod kuće.

Ali Kuba treba pomoć, želi li održati socijalizam još 50 godina. Kubanci su iscrpljeni od dugogodišnjih nestašica.

Ukine li se embargo potpuno, američki turisti i dolari mogli bi da preplave zemlju. Turizam ionako postaje okosnica kubanske ekonomije, javlja novinar Al Jazeere Gabriel Elizondo iz Havane.

“Nakon dogovora s SAD-om, ljudi su počeli govoriti da bi Kuba mogla postati obično igralište kapitalizma. Pojedinci, uglavnom izvan Kube, napola u šali rekli su da bi ulice Havane mogli prekriti McDonald'si i Starbucksi. Ali, je li to zaista budućnost te zemlje?”, pita se Elizondo.

Očuvanje ideala

Čini se da je predsjednik Raul Castro nedavno odgovorio na to pitanje – kategoričnim “ne”.

“Ekonomski sistem, koji će se održati u našoj državi, i dalje će biti zasnovan na narodnom socijalističkom vlasništvu nad osnovnim sredstvima proizvodnje”, istakao je.

Ali, dok se promjene odvijaju brže nego ikada, možda je lakše da se to kaže nego da se učini.

“Mislim da je najveće neriješeno pitanje socijalizma uvijek bilo uspostavljanje efikasne ekonomije u državnom okviru, a to je upravo ono što kubanski socijalistički model nije uspio postići”, navodi ekonomist Omar Everleny.

Kubi očuvanje ideala antikapitalističke revolucije ostaje najviši prioritet, ali pitanje je kako će se to učiniti, a da se istovremeno približi Washingtonu.

Izvor: Al Jazeera