Kim Jong-un otvoren za samit sa Seulom

Nekoliko dana nakon prijedloga Seula o nastavku dijaloga sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izjavio je da je otvoren za summit na visokoj razini sa susjednom Južnom Korejom, prenosi u četvrtak Reuters.

“Ako južnokorejske vlasti iskreno žele poboljšati odnose između Sjeverne i Južne Koreje kroz razgovore, možemo obnoviti susrete na visokoj razini”, rekao je Kim u novogodišnjoj poruci koju su prenijeli državni mediji.

“Uz ozračje i potrebnu atmosferu nema razloga da se takav summit s Južnom Korejom ne održi”, dodao je Kim, a prenosi Hina.

Južna Koreja je u ponedjeljak predložila obnovu zamrznutih međukorejskih razgovora o nizu pitanja, uključujući susrete obitelji rastavljenih od Korejskog rata 1950-1953.

Seul je predložio da se razgovori na visokoj razini počnu održavati u siječnju.

Ban pozvao na prihvatanje prijedloga

“Nema promjene u stajalištu naše Vlade glede uspostave mira na Korejskom poluotoku pomoću promicanja povjerenja između Sjevera i Juga kroz dijalog i razvijanje normalnih odnosa”, rekao je tada glasnogovornik južnokorejskog ministra za pitanje ujedinjenja Lim Byeong-cheol.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je nakon toga Pjongjang da prihvati prijedlog Južne Koreje.

Ban, bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, istaknuo je da je dijalog jedini put prema izgradnji povjerenja i unaprjeđenja odnosa na poluotoku, podijeljenom od 1945. godine.

Kim je u novogodišnjoj poruci također najavio Vladine projekte razvoja niza gospodarskih i i turističkih zona, među kojima i planinsko zimovalište Kumgang, koje je bilo otvoreno i potom zatvoreno zbog napada na južnokorejskog turista 2008.

Izvor: Agencije