Izraelski političar: Novac za naselja je korupcija

Lapid smatra da dodijeljeni novac predstavlja mito za stranačke izbore (EPA)

Čelnik izraelske stranke je rekao da deseci miliona dolara, koji su prošlog mjeseca hitno dodijeljeni ilegalnim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, predstavljaju korupciju.

Bivši ministar finansija Yair Lapid je kazao da je svrha dodijeljenih 300 miliona šekela (76 miliona dolara) bila da se kupe glasovi doseljenika za stranačka izbore koji su održani prije parlamentarnih izbora zakazanih za 17. mart.

Lapid je povezao dodjelu novca sa skandalom o korupciji koji je potresao zemlju.

U govoru održanom pred članovima njegove stranke Yesh Atid, Lapid je naveo da je korupcija centralno pitanje narednih izbora.

Izraelska policija privela je krajem decembra više od 24 sadašnjih i bivših zvaničnika u okviru istrage u korupciji, uključujući nekoliko osoba iz stranke Avigdora Liebermana, ministra vanjskih poslova.

Lokalni mediji su objavili da je ova istraga jedna od “najvažnijih” antikorupcijskih operacija u historiji zemlje i da bi mogla zadati težak udarac Liebermanovoj stranci Izrael naš dom, samo tri mjeseca prije općih izbora.

Prema navodima policije, “milioni šekela” iz javnih fondova navodno su prebačeni organizacijama bliskim ovoj stranci.

Podjela novca

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je otpustio Lapida prošlog mjeseca zbog, kako je Netanyahu rekao, nelojalnosti. Taj potez je doveo do raspada koalicijske vlade i proglašenja vanrednih izbora.

Lapid je rekao da je prije nego što je otpušten bio pozvan na sastanak sa Netanyahuom i drugim ministrima, kada mu je rečeno da žele prebaciti 300 miliona šekela naseljima na Zapadnoj obali.

Naveo je da je pokušao blokirati transfer novca, ali da je nakon njegovog otpuštanja novac brzo dodijeljen prije nego što je parlament raspušten.

Kaže da je to “novac koji ide direktno onima koji glasaju za njih na stranačkim izborima”.

“Stekao sam utisak da mi poručuju da bi se Vlada mogla raspasti ako ne prebacim novac. Odbio sam da to uradim, jer je to korupcija”, dodao je Lapid.

Benjamin Netanyahu uvjerljivo je pobijedio na stranačkim izborima za predsjednika Likuda uoči parlamentarnih izbora, objavio je u četvrtak glasnogovornik stranke.

Netanyahu, koji je aktuelni šef stranke, na izborima održanim u srijedu osvojio je, prema dosad prebrojanim glasovima, blizu 76 posto glasova, prenosi Hina.

Lapidove izjave su uslijedile nakon što su Palestinci najavili da će pristupiti Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), gdje će osporiti gradnju izraelskih naselja.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u srijedu je potpisao zahtjev za članstvo Palestine u međunarodnim organizacijama, uključujući ICC.

Odluka otvara put pokretanju tužbe protiv Izraela za ratne zločine zbog napada na Gazu.

Potpisivanje zahtjeva dolazi nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a glasalo protiv nacrta rezolucije za okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Zahtjevi Palestinaca

Rezolucija koju je podnio Jordan – trenutno jedina arapska članica Vijeća sigurnosti UN-a – traži da okupirani Istočni Jerusalem postane glavni grad Palestine, da se zaustavi širenje izraelskih naselja i rješavanje pitanja palestinskih zatvorenika.

Rezolucijom se, također, traži da pregovori budu zasnovani na teritorijalnom razgraničenju koje je postojalo prije nego što je Izrael okupirao Zapadnu obalu, Istočni Jerusalem i Pojas Gaze 1967. godine.

Evropska unija je u novembru saopćila kako je odlučna protiv nastavka kolonizacije na palestinskim teritorijima, ali da odbija sankcije za Izrael.

U saopćenju, objavljenom u novembru nakon mjesečne sjednice u Briselu, evropski ministri vanjskih poslova su naveli kako se “EU odlučno protivi nedavnoj eksproprijaciji zemljišta u blizini Betlehema, novim građevinskim projektima i nastavku uništavanja projekata koje finansira EU”.

Podsjetivši da su kolonije “nelegalne”, EU i njene članice “su i dalje za provođenje zakona EU-a i postojećih bilateralnih sporazuma”.

Evropska unija je “spremna poduzeti nove mjere kako bi zaštitila rješenje zasnovano na koegzistenciji dviju država”, izjavili su ministri.

Od januara EU zabranjuje svako finansiranje programa i kompanije u kolonijama iz evropskih fondova.

Izvor: Agencije