Izazovi za Rousseff u novom mandatu

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff najavila je da će njezina zemlja obuzdati javnu potrošnju kako bi oživjela gospodarstvo.

Rousseff je to najavila u inauguralnom govoru pred Kongresom, na početku drugog četvorogodišnjeg mandata.

Od kada je ponovno izabrana za šeficu države, analitičari smatraju da se odmakla od svoje ljevičarske politike koja je otjerala brojne investitore i usporila nekada snažan rast brazilske ekonomije.

Osim usporavanja ekonomskog rasta, Rousseff se suočava s novim problemom – velikim korupcijskim skandalom.

Prošle godine jedva je osvojila dovoljno glasova na izborima, a 2015. mogla bi biti jednako problematična.

Otkad je došla na vlast, ekonomski rast Brazila počeo je usporavati. Zemlja se krajem godine jedva izvukla iz tehničke recesije. 

Razlozi su veliki fiskalni deficit, inflacija, slaba infrastruktura, visoki porezi i velika birokracija.

Obični Brazilci, poput mehaničara Dinaela Soaresa, kažu da stanovnici najveće i najmnogoljudnije južnoameričke države ovaj put žele rezultate. 

Valuta nastavlja padati

“Sve treba poboljšati, ne samo javno zdravstvo nego i prijevoz, obrazovanje. Želimo bolju zemlju, to je ono čemu se nadamo. Bez obzira na to tko je na vlasti, narod želi da svi živimo u boljoj zemlji. To je ono što svi očekujemo”, kaže Dinael.

No, nastavak pada vrijednosti brazilske valute nagovještava da čak ni imenovanje novog ministra financija Joaquima Levyja nije dovoljno.

“Svi čekaju da vide kakva će biti reakcija društvenih pokreta kad vlasti ove godine počnu s neophodnim fiskalnim rezovima. Ne znamo može li Vlada donijeti ekonomske promjene dovoljne da pokrenu razvoj kojim bi se ti rezovi nadoknadili. Najveći izazov za vlast je provesti te promjene i sačuvati podršku glasača putem socijalnih programa”, kaže ekonomista Antonio de Antrade.

Tu podršku narušava i korupcijski skandal od 1,5 milijardi dolara, koji je svakog dana sve veći i koji bi mogao zahvatiti čak i predsjednicu. 

Nema mnogo vremena

Dilma Rousseff bila je predsjednica državnog naftnog giganta Petrobrasa, najveće brazilske kompanije, u vrijeme kad je većina novca navodno pronevjerena preuveličanim ugovorima i dijeljena građevinskim kompanijama, direktorima Petrobrasa i političarima.

Više od 50 njih optuženo je za pranje novca i reketiranje, a istraga je tek počela.

Rousseff je do sada uspijevala izbjeći osobnu odgovornost, ali zna da zbog ovog skandala, kao i ekonomskih problema u državi, nema mnogo vremena da u drugom mandatu pokaže da ima ono što treba, kako bi ostvarila potencijal velike države na čijem je čelu.

Izvor: Al Jazeera i agencije