Indonezija: Prvi ukop žrtve avionesreće

Članovi porodica danas su održali prvi ukop jedne od žrtava pada aviona kompanije AirAsia, koji je prevozio 162 osobe, a vremenski uvjeti otežavaju napore za lociranjem ostataka letjelice koja se srušila u more nedaleko od otoka Borneo.

Zvaničnici su u četvrtak saopćili kako povratak loših vremenskih uvjeta otežava nastojanja spasilačkih službi da pronađu avion i tijela poginulih.

Do sada su pronađena tijela devet žrtava tokom potrage za Airbusom A320-200 koji je nestao sa radara tokom oluje u nedjelju kada je letio iz indonežanskog grada Surabaya ka Singapuru.

Prvi ukop, stradale Hayati Ltufiah Hami, održan je u četvrtak poslijepodne nakon službene identifikacije.

Krizni centar za identifikaciju žrtava uspostavio je bolnicu u Surabayi sa kapacitetom dovoljnim da primi 150 tijela.

Od 162 putnika i člana posade, 155 ih je bilo iz Indonezije, troje iz Južne Koreje, te po jedno iz Singapura, Malezije, Velike Britanije i Francuske.

Promjene vremena

Ranije je potraga za tijelima poginulih putnika leta QZ8501 kompanije AirAsia nastavljena nakon što su se popravili vremenski uvjeti koji su otežavali pronalazak žrtava i ostataka aviona koji se srušio prije četiri dana, prenose agencije.

Poboljšanje vremenskih uvjeta u četvrtak povećalo je i šanse da ronioci istraže, kako se vjeruje, potonule ostatke aviona nedaleko od obale Indonezije te da donesu crne kutije koje bi mogle objasniti uslijed čega je došlo do nesreće.

“Vrijeme je dobro danas. Dat ćemo sve od sebe u potrazi za tijelima i lociranju crne kutije”, izjavio je zvaničnik spasilačkih službi Sunarbowo Sandi za AFP.

Olujno nevrijeme je primoralo ekipe za potrage da privremeno obustave dopremanje tijela žrtava iz aviona koji se srušio u Javansko more nedaleko od Bornea.

Airbus A320-200 obrušio se sa neba nakon pokušaja da uzleti iznad oluje rano u nedjelju. Piloti nisu poslali poziv u pomoć.

Nastavlja se istraga o uzroku nesreće.

Izvor: Agencije