Baloni nose sporni film u Sjevernu Koreju

Film 'Intervju' kompanije Sony Pictures izazvao je međunarodne incidente (AP)

Jedan južnokorejski aktivista u četvrtak je kazao kako planira lansirati nekoliko serija balona preko granice sa Sjevernom Korejom s primjercima filma koji je razljutio vodstvo izolirane azijske države, prenose agencije.

Bivši prebjeg Park Sang-hak kazao je kako će baloni nositi ukupno 100.000 kopija filma “Intervju” na DVD-ovima i memorijskim USB stikovima. Ova komedija govori o izmišljenoj zavjeri kako bi se ubio lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un.

Ogromni baloni koje koriste južnokorejske privatne grupe da proslijede antirežimski materijal na sjever preko jako osigurane granice nosit će i letke.

“Prva lansiranja, ukoliko vremenski uvjeti dozvole, mogla bi se realizirati u januaru”, rekao je Park, dodavši da će tačan datum biti određen kada partneri iz Fondacije za ljudska prava, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama, posjete Seul 20. januara.

Kazao je kako je upravo ta fondacija finansirala produkciju filma na prijenosne oblike računarske memorije.

Hakerske prijetnje

Film “Intervju” kompanije Sony Pictures izazvao je međunarodne incidente.

Hakerske prijetnje nakon novembarskog cyber-napada na filmskog diva prvobitno su nagnale Sony da otkaže objavu filma za Božić, nakon što su mnogi američki lanci kina bili prestrašeni prijetnjama.

Washington je krivio Pjongjang za internetski napad, no Sjeverna Koreja je ustrajno negirala umiješanost.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je žaljenje zbog odluke Sonyja da otkaže objavu filma, nakon čega se studio odlučio na ograničenu objavu i na objavu na internetu.

Izvor: Agencije