Afganistan na provjeri po odlasku NATO-a

U ponoć je okončana trinaestogodišnja misija NATO-a u Afganistanu, te će se o sigurnosti države sada brinuti domaće vlasti.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani zahvalio je međunarodnim snagama koalicije na požrtvovanju, te čestitao Afganistancima njihov novi suvereni status. No, za njih će ovo biti pravi test u borbi protiv sve organiziranijih talibanskih pobunjenika.

Ceremonija je održana u predsjedničkoj palači u prisustvu visokih zvaničnika i članova koalicije.

Ghani je rekao kako je čast Afganistana sada u rukama domaćih snaga sigurnosti.

„Afganistanske sigurnosne snage moraju poštovati zakon. Ne bi trebali raditi ništa protivno šerijatu – vaša djela trebaju biti ponos nacije“, istakao je državni lider.

Obećao im je povlastice i edukaciju, a susjedne države upozorio da od mira u Afganistanu zavisi mir u cijeloj regiji.

„Niko ne može ‘potopiti’ Afganistan. Ko god sanja o uništenju Afganistana, sam će biti uništen“, dodao je.

No, država se suočava sa brojnim unutrašnjim problemima, zbog kojih najviše ispaštaju građani.

„Strani sinovi su otišli kući. Zahvalni smo svakom od njih, ali naši sinovi još nisu sigurni, zato se svaki dan žrtvujemo za našu zemlju i svijet“, rekao je Ghani.

Žestoki sukobi

Nova, 2015. godina počela je brutalno – u žestokim sukobima u provinciji Helmand poginulo je 26, a ranjeno 45 žena i djece. Granata je pala na objekat u kojem je bila svadbena proslava.

„Da se ovako nešto desilo porodici predsjednika Ghanija ili izvršnog zvaničnika Abdullaha, onda bi oni mogli razumjeti našu bol. Ovi ljudi ovdje pitaju Vladu zašto mi moramo patiti? Zašto Vlada ne suosjeća s našom boli“, kaže rođak žrtava Mohammad Jan.

Prošla godina bila je veoma pogubna za civile. Više od 10.000 ih je poginulo ili ranjeno.

Ghani je domaće i strane zvaničnike odlikovao najvećim počasnim priznanjima, a posebno ga je odao afganistanskim ženama, javlja iz Kabula reporterka Al Jazeere Jennifer Glasse.

„Ghani kaže da napreduje u mirovnom procesu s talibanima. No, on i njegov izvršni zvaničnik još nemaju kabinet. Ghani je obećao da će ga imenovati u roku od sedam dana. No, to nije prvo takvo obećanje koje je prekršilo zadati rok“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera