Epidemija ebole se širi, umrlo 2.300 ljudi

Po statistikama, u ovim zemljama je umrlo 47 posto oboljelih od ebole

Epidemija ebole usmrtila je 2.296 osoba od 4.293 registriranih u pet zapadnoafričkih zemalja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Izvještaj WHO-a se temelji na podacima prikupljenim do 6. septembra, zbog čega se strahuje da je pravi broj žrtava znatno veći.

Broj od prijavljenih 4.293 osobe odnosi se na potvrđene slučajeve, na moguće, te one za koje se sumnja da su zaraženi.

Liberija na prvom mjestu

Liberija je na prvom mjestu, sa 1.224 smrtna slučaja, dok je u Gvineji i Sijera Leoneu 555 i 509 mrtvih.

WHO upozorava na to da bi se u narednim sedmicama ovaj broj u Liberiji mogao povećati. Prema statistikama, u ovim zemljama je umrlo 47 posto oboljelih, dok je već 49 posto novih slučajeva registrirano u posljednja tri dana, što potvrđuje prognozu o širenju bolesti.  

Nigerija je potvrdila da je 21 osoba zaražena ebolom, od kojih je osam umrlo, dok je Senegal prijavio tri slučaja, od kojih je samo jedan potvrđen.

Epidemija ebole je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lijek ili vakcina, prenosi se kontaktom sa tjelesnom tečnošću oboljelog, uključujući i znoj, što znači da je dovoljno samo dodirnuti zaraženu osobu da bi došlo do zaraze.

Ovaj val, koji sada pogađa Zapad Afrike, najgori je otkako je virus otkriven 1976. godine.

Virus je ime dobio prema rijeci na sjeveru današnje Demokratske Republike Kongo. Stopa smrtnosti varira od 25 do 90 posto.

Izvor: Agencije