U napadu Al-Shabaaba u Somaliji 25 ubijenih

U petak je u akciji američke vojske u Somaliji ubijen lider Al-Shabaaba Ahmed Gudani (AP)

Najmanje 25 osoba je ubijeno, a 30 ranjeno u bombaškom napadu na konvoj Mirovne misije Afričke unije u Somaliji (AMISOM) izvedenom u prijestonici Mogadishuu, prenosi Anadolija.

Neimenovani sigurnosni izvor javlja da je napadač samoubica automobilom bombom izveo napad na dva autobusa AMISOM-a u regiji Afgooye, na sjeverozapadu Mogadishua.

Prema prvim informacijama, u napadu je poginulo 15, a ranjeno 30 osoba.

Među stradalima ima i civila.

Somalijske institucije još nisu dale nikakvo saopćenje o ovom incidentu, a s druge strane, organizacija Al-Shabaab je preuzela odgovornost za taj napad.

Američko Ministarstvo odbrane je u petak saopćilo da je u akciji američke vojske u Somaliji ubijen lider Al-Shabaaba Ahmed Gudani.

Glasnogovornik te organizacije Sheyh Ali Titi je dan kasnije upozorio da će izvođenjem bombaških napada u “kritičnim zonama” osvetiti ubistvo svog lidera.

Žrtve i djevojčice

Pojedini pripadnici AMISOM-a u Somaliji su seksualno iskorištavali i silovali interno raseljene žene i djevojke, saopćeno je u ponedjeljak iz organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

U izvještaju se navodi da je od 2013. godine obavljen razgovor sa 21 ženom i djevojkom, koje su izjavile da su ih pripadnici vojske Burundija ili Ugande u dvije baze u Mogadishuu seksualno zlostavljali ili iskorištavali.

“Tokom navedenog perioda, zabilježeno je 10 odvojenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, uključujući silovanje i seksualni napad, te 14 slučajeva seksualnog iskorištavanja”, ističe HRW.

Prema navodima u izvještaju, najmlađa žrtva silovanja je 12-godišnja djevojčica.

Samo su dvije od 21 žene i djevojke koje su svjedočile prijavile slučaj somalijskim ili drugim vlastima.

Izvor: Agencije