Sjeverna Koreja sudi državljaninu SAD-a

Amerikanci u odvojenim intervjuima pozvali SAD da im osigura puštanje na slobodu (AP)

Suđenje Matthewu Milleru, jednom od trojice uhapšenih Amerikanaca u Sjevernoj Koreji, počet će iduće sedmice, objavili su u nedjelju državni mediji bez navođenja za šta je optužen.

Milleru će suđenje početi 14. septembra, objavila je Novinska agencija Sjeverne Koreje.

Specijal

Taj 26-godišnjak iz Bakersfielda u Kaliforniji uhapšen je u aprilu zbog trganja svoje vize nakon dolaska u tu izoliranu zemlju, navodi agencija Hina.

Osim Millera, u Sjeverno Koreji je zarobljen i američki državljanin Jeffrey Fowle koji ima 56 godina, a uhapšen je u maju nakon što je ostavio Bibliju u hotelu u lučkom gradu Chongjin.

Poziv zatočenih

Američki misionar Kenneth Bae zarobljen je, pak, u decembru 2012. i trenutno izdržava kaznu od 15 godina zatvora zbog navodne zavjere protiv države.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja, koja je pod teškim sankcijama UN-a zbog svog nuklearnog i raketnog programa, koristi zatočene američke građane kako bi otvorila pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranije ovog mjeseca, međunarodni mediji dobili su rijetki pristup zatočenim Amerikancima koji su u odvojenim intervjuima pozvali SAD da im osigura puštanje na slobodu.

Izvor: Agencije