Kritike izvještaja o e-cigaretama

Neki se stručnjaci pribojavaju da te cigarete mogu dovesti do ovisnosti o nikotinu (AP)

Izvještaj o elektronskim cigaretama (e-cigarete) koji je naručila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sadrži greške, pogrešna tumačenja i netačne prikaze, radi čega bi zakonodavci mogli propustiti uzeti u obzir potencijalne pozitivne doprinose po zdravlje tih cigareta, izjavila je grupa stručnjaka za ovisnost o duhanu, prenosi Hina.

U kritici studije WHO-a o elektronskim cigaretama, koja je poslužila kao nacrt za njihov prošlomjesečni izvještaj, a u kojem se traži strožija regulacija e-cigareta, stručnjaci su ocijenili da je riječ o netačnom prikazu dokaza.

“Bila sam šokirana i iznenađena dok sam ga čitala”, rekla je novinarima Ann McNeill iz Nacionalnog centra za ovisnosti londonskog King's Collegea. “Smatrala sam da je to netačan prikaz dokaza o e-cigaretama.”

Bez odgovora na dugoročne utjecaje

Popularnost elektronskih cigareta, kojima se pomoću baterija simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine, u posljednje je dvije godine naglo porasla, no povela se i oštra rasprava o njihovim opasnostima i prednostima. Kako je riječ o novijem proizvodu, nema naučnih dokaza o njihovoj dugoročnoj štetnosti.

Neki se stručnjaci pribojavaju da te cigarete mogu dovesti do ovisnosti o nikotinu i biti put prema uživanju duhana, dok drugi govore da one imaju veliki potencijal pomoći milionima pušača u svijetu da odbace smrtonosnu naviku.

WHO je u izvještaju od prošlog mjeseca tražio strogu regulaciju e-cigareta, zabranu njihovog korištenja u zatvorenim prostorima, reklamiranje i prodaju maloljetnicima.

McNeill je izjavila da je, iako su e-cigarete razmjerno nove i “još nemamo sve odgovore na njihov dugoročni utjecaj na zdravlje”, jasno da su sigurnije od cigareta koje ubiju više od šest miliona ljudi godišnje.

Peter Hajek sa univerziteta Queen Mary u Londonu, koji istražuje ovisnost o duhanu i koji je koautor kritike, utvrdio je kako je ključno da se e-cigarete ocjenjuju u odnosu na poznate štete koje nanose duhanske cigarete.

“Trenutno se dva proizvoda nadmeću za pušačku naviku”, rekao je. “Jedna konvencionalna cigareta ugrožava korisnike i one oko njih i proizvodi nove korisnike među djecom koja je probaju. Druga, e-cigareta, nemjerljivo je sigurnija, ne predstavlja opasnost po druge i stvara zanemarivu stopu redovnog uživanja među djecom nepušačima koji je probaju.”

Navođenje na pogrešne zaključke

Studija WHO-a i njegov prošlomjesečni izvještaj, međutim, preporučuju da je potrebno otežati stavljanje e-cigareta na tržište, te bi, smatraju stručnjaci, mogli pušače odvratiti od e-cigareta, a javnost i političare navesti da propuste uvidjeti zdravstvene prednosti koje bi e-cigarete mogle imati.

McNeill i njeni koautori, čije su kritike objavljene u časopisu Addiction, fokusirali su se na nekoliko ključnih tvrdnji iz izvještaja WHO-a, za koje tvrde da navode na pogrešne zaključke.

Izvještaj sugerira da je korištenje e-cigareta velik problem te da vodi pušenju duhana, iako je činjenica da je krajnje rijetko da je koriste nepušači, upozoravaju stručnjaci.

Izvještaj, također, propušta priznati da su e-cigarete ne samo manje štetne od duhanskih, nego i da je koncentracija toksina tek sitan dio onoga što se nalazi u duhanskom dimu, navode McNeill i kolege.

Upozoravaju i na to da izvještaj zaključuje kako osobe oko pušača e-cigareta mogu udahnuti znatne količine toksina, iako su njihove koncentracije preniske da bi predstavljale bitan zdravstveni rizik.

Izvještaj, također, ostavlja dojam da dokazi sugeriraju kako e-cigarete otežavaju prestanak pušenja, iako je istina potpuno suprotna, zaključuju stručnjaci koji kritiziraju izvještaj WHO-a i radi načina na koji su pisana i “iznošenja mišljenja kao dokaza”.

Izvor: Agencije