Rasmussen: Rusija da se povuče iz Ukrajine

Glavni tajnik NATO-a zatražio je Rusije da povuče trupe iz Ukrajine te djelovanje Moskve nazvao agresijom na Ukrajinu.

“Suočeni smo s dramatičnom promjenom sigurnosnog okruženja. Na istoku Rusija napada Ukrajinu”, rekao je Rasmussen novinarima u velškom gradu Newportu, gdje se održava dvodnevni summit NATO-a.

Upitan za plan ruskog predsjednika Vladimira Putina o obustavi oružanog sukoba u Ukrajini, Rasmussen je kazao da NATO pozdravlja napore da se pronađe mirno razrješenje, ali da se računa ono što se događa na terenu.

Usvojena Deklaracija o Afganistanu

Na summitu NATO-a usvojena je Deklaracija o Afganistanu, kojom se zemlje članice Alijanse obvezuju na daljnu podršku toj zemlji, a snage NATO-a tamo uskoro okončavaju svoju misiju.

U Afganistanu se čeka fomiranje vlasti.

“Ovo je do sada najveći napor koji je uložila Međunarodna zajednica. Zadali smo udarac terorizmu u Afganistanu. Izgradile smo sposobne afganistanske snage od 350.000 trupa koje čine policija i vojska. Do kraja godine sigurnost zemlje je u njihovim rukama. Pred Afganistanom je sada povijesna prilika da izgrade svoju zemlju. Međutim, i dalje im je potrebna međunarodna podrška, a mi smo spremni da im ju pružimo”, rekao je Anders Fogh Rasmussen.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javila je iz Newporta kako se očekuje da će lideri potvrditi pokretanje takozvanog Akcijskog plana o pripravnosti da NATO snage budu znatno prisutnije u istočnoevropskim zemljama.

”Isto tako se prepostavlja da će biti uspostavljena neka vrsta skupine koja bi bila u visokoj stopi pripravnosti, koja bi mogla brzo reagirati na bilo kakav oblik agresije kako je sam Anders Fogh Rasmussen rekao, koja bi putovala bez puno opreme, ali na kraju mogla udariti svom snagom”, javila je Drlja.

Drlja javlja da su lideri ujedinjeni u stavu da je potrebno očuvati teritorijalni integritet Ukrajine, ali i postići rješenje putem dijaloga.

Rasmussen je kazao kako će NATO ponuditi tehničko-informacijsku pomoć Ukrajini. 

Hrvatska je ponudila liječničku pomoć, što bi značilo da ukrajinski vojnici mogu dolaziti u Hrvatsku na liječenje.

Moskva uporno negira da u Ukrajini ima ruskih vojnika, ali NATO tvrdi da Rusija ima više od 1.000 svojih vojnika na ukrajinskom teritoriju, navela je britanska agencija.

Rasmussen je novinarima rekao da će NATO ozbiljno razmotriti svaki zahtjev iračke vlade za pomoć u borbi protiv grupe Islamska država.

Sankcije imaju efekta

Britanski premijer David Cameron je ranije u četvrtak izjavio da će Zapad povećati pritisak na Rusiju ukoliko ta zemlja ne ograniči svoje aktivnosti u Ukrajini, koje je nazvao neprihvatljivim.

Cameron je uoči početka summita NATO-a u Velsu istaknuo da sankcije uvedene protiv Rusije već imaju efekta.

“Moramo biti apsolutno jasni i reći da su ruske trupe na ukrajinskom tlu neprihvatljive”, rekao je britanski premijer.

“Velika Britanija je, zajedno sa drugim zemljama, vršila pritisak i postigla čitav niz posljedica od uvođenja sankcija Rusiji. Moskva mora shvatiti da, ako nastavi s takvim pristupom Ukrajini, taj pritisak će se intenzivirati”, upozorio je Cameron.

Zajednički istup Obame i Camerona

Američki predsjednik Barack Obama i Cameron izražavaju jedinstveni stav pružanjem podrške Ukrajini naspram Rusije, navodi se u članku koji je u četvrtak objavio dnevnik Times.

“Rusija je prekršila pravila ilegalnom i samoproglašenom aneksijom Krima i slanjem postrojbi na ukrajinsko tlo prijeteći i potkopavajući temelje suverene države”, pišu dvojica čelnika, prenosi Hina.

“S Rusijom koja pokušava primorati suverenu državu da se odrekne prava na demokraciju i koja određuje njezinu budućnost oružjem trebali bismo podržati pravo Ukrajine na određenje vlastite demokratske budućnosti i nastaviti napore u vezi s jačanjem spremnosti Ukrajine”, nastavljaju oni.

Članak objavljen neposredno prije početka samita NATO-a tvrdi da bi ta organizacija trebala uspostaviti “trajno” prisustvo u Istočnoj Europi uz podršku snaga brzog djelovanja sastavljenih od posebnih kopnenih, zračnih i pomorskih snaga, koje bi mogle “biti vrlo brzo raspoređene bilo gdje u cijelom svijetu”.

Na marginama s Porošenkom

Obama i Cameron pozivaju ostale članice NATO-a da poštuju cilj odvajanja najmanje dva posto BNP-a za vojne troškove, kako bi pokazali da je “naša kolektivna odlučnost snažna kao uvijek”.

Čelnici vodećih zapadnih zemalja razgovarat će na marginama samita NATO-a u Velsu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o ruskoj vojnoj akciji i stanju u Ukrajini, rekao je izvor Vlade Velike Britanije.

“Savez mora jasno pokazati da su ruske akcije neprihvatljive, te da smo mi uz ukrajinski narod i njegovo pravo da odlučuje o budućnosti svoje zemlje”, rekao je izvor koji nije želio biti imenovan, piše Reuters.

O stanju u Ukrajini na samitu u Newportu s Porošenkom će razgovarati američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi.

Na Rusiji da deeskalira krizu

“Sastanak će zapadnim čelnicima omogućiti da čuju stajališta predsjednika Porošenka o stanju na terenu i o njegovim razgovorima s ruskim predsjednikom (Vladimirom) Putinom”, rekao je izvor.

“To će isto tako biti jasan signal njihove potpore ukrajinskoj suverenosti, te poruka da je na Rusiji da deeskalira krizu”, dodao je izvor.

Porošenko je u srijedu telefonski razgovarao s Putinom i njegov je ured objavio da su dvojica čelnika dogovorila primirje.

Rusija, koja tvrdi da ne sudjeluje u borbama u Ukrajini, opovrgnula je takav dogovor, a Putin je kasnije iznio svoj plan prekida vatre, koji je Porošenko odbacio, piše Hina.

Zbog Rusije ocijenjen historijskim

Čelnici zemalja članica NATO-a sastaju se u četvrtak i petak u blizini Cardiffa u Velsu, na summitu koji zbog krize u Ukrajini dolazi u trenutku najnapetijih odnosa s Rusijom od završetka Hladnog rata.

Uz šefove država ili vlada 28 zemalja članica sudjeluju još i čelnici partnerskih zemalja, ukupno šezdesetak državnika. Skup se održava u luksuznom hotelskom kompleksu Celtic Manor, pored Newporta, tridesetak kilometara od Cardiffa. 

Na osiguranju sudionika samita angažirano je 9.500 policajaca.

Zbog ozbiljnosti situacije u odnosima s Rusijom ovaj samit i prije početka u NATO-u ocjenjuju povijesnim.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO