Indija: Znak za uzbunu nakon objave Al-Kaide

Indija je proglasila stanje povećane pripravnosti u nekoliko pokrajina nakon što je Al-Kaida objavila stvaranje krila te organizacije u Indiji i okolnim zemljama, kazao je u četvrtak visoki indijski dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

“To smo pitanje primili vrlo ozbiljno”, kazao je dužnosnik za Reuters. “Objavljen je znak za uzbunu.”

Indijske snage sigurnosti standardno su pripravne za napade domaćih pobunjenika i protuindijskih skupina u Pakistanu.

Al-Kaida želi na indijski potkontinent

Do sada nije bilo dokaza o prisutnosti Al-Kaide u Indiji, prenosi Hina.

Čelnik Al-Kaide Ayman al-Zawahri je u videosnimku objavljenom u srijedu obznanio osnivanje novog ogranka ove organizacije na indijskom potkontinentu.

U 55-minutnom videosnimku Zawahri je isto tako obnovio već postojeći zavjet vjernosti čelniku afganistanskih talibana muli Omaru, reagirajući snimkom na izazov koji grupa Islamska država predstavlja Al-Kaidi za vodstvo međunarodnih pobunjenika.

U tom snimku Zawahri je rekao da taj ogranak namjerava “izbrisati umjetne granice koje dijele muslimane te regije”, prema američkom centru nadzora pobunjeničkih stranica SITE.

Pregrupiranje u posljednje dvije godine

Novi ogranak Al-Kaide, već aktivan u Afganistanu i Pakistanu, želi oživjeti halifat u Mijanmaru, Bangladešu i nekim dijelovima Indije, prenosi Hina.

Taj novi ogranak je nastao pregrupiranjem u posljednje dvije godine boraca pod vlasti Pakistanca Asima Umara, koji je podređen šefu afganistanskih talibana muli Mohammedu Omaru.

SITE prenosi da je Zawahri rekao kako namjeravaju objaviti sveti rat i uspostaviti islamski zakon diljem indijskog potkontinenta.

Mreža Al-Kaide već dugo tvrdi da stoji iza pobunjenika koji se bore za uspostavu halifata na područjima koje smatraju muslimanskim.

Izvor: Agencije