Mađarska zabranila međunarodni skup desnice

Ranije je premijer Viktor Orban pozvao na sprečavanje održavanja te manifestacije 'svim zakonskim sredstvima' (Reuters)

Međunarodni skup aktivista krajnje desnice, koji je sljedećeg vikenda trebao biti održan Budimpešti, zabranjen je zbog toga što bi širio rasizam, objavilo je mađarsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Sudionici konferencije, koju je organizirala otvoreno rasistička grupa, zalažu se za rasističke teorije, čiji je izričaj u suprotnosti s Ustavom”, navodi Ministarstvo u saopćenju kojim objašnjava zabranu.

Među predviđenim govornicima na skupu, najavljenom od petka do nedjelje, u organizaciji američke suprematističke udruge National Policy Institute, bio je i ruski nacionalistički filozof Aleksandar Dugin, zagovornik “euroazijskog carstva”.

Mobilizacija policije

Mađarski ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter najavio je da će mobilizirati policijske snage kako bi spriječile održavanje skupa i zabranile ulazak nekih učesnika u državu.

U nedjelju je premijer Viktor Orban pozvao na sprečavanje održavanja te manifestacije “svim zakonskim sredstvima”.

NPI je u saopćenju u ponedjeljak naveo kako ipak želi održati skup u Budimpešti ovoga vikenda.

Izvor: Agencije


Povezane

Romi su stoljećima žrtve diskriminacije. Većina ih živi u siromaštvu. Zbog predrasuda, teška im je integracija u društvo i pronalazak posla. Laurence Lee je u Slovačkoj i Mađarskoj istražio kakva budućnost očekuje Rome koji žive u zemljama Srednje Evrope.

Published On 20 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO