Zvaničnici NATO-a stižu u Vels uoči samita

Predviđen je dolazak blizu 1.500 novinara iz cijelog svijeta (AP)
Predviđen je dolazak blizu 1.500 novinara iz cijelog svijeta (AP)

Zvaničnici država članica NATO iz cijelog svijeta počeli su pristizati u Newport u Velsu, gdje će u četvrtak početi dvodnevni samit Alijanse na kojem će dominirati pitanje ukrajinske krize.

Na aerodromu u Cardiffu od danas stižu zvaničnici Alijanse, gdje je prisutno jako policijsko osiguranje, a u Kardifskom zaljevu je već raspoređen najmoderniji razarač britanske kraljevske mornarice “HMS Duncan”, prenose mediji.

Od ponedjeljka je u Zaljevu i letonski minolovac, brod “LVNS Viesturs”, s blizu 40 oficira i drugih članova posade.

Najavljen je i dolazak francuske protivpodmorničke fregate “Motte-Picquet” i norveške korvete “HNoMS Skudd”.

Organizacija trajala 18 mjeseci

Britanske vlasti su više od godinu radile na pripremama za taj veliki događaj, uključujući jače mjere sigurnosti i pojačan rad terminala na kardifskom aerodromu.

Demonstranti su u parku Tredegar postavili šatore i transparente [AP]

“Ključno je da će prisustvo NATO-a na istoku biti u budućnosti mnogo vidljivije”, ukazao je on.

Upitan da definira odnos NATO-a prema Rusiji, s kojom je 1997. godine postignut sporazum da Savez ne pravi permanentne baze na istoku, Rasmussen je odgovorio da je Rusija ta koja vidi NATO kao protivnika, što proizilazi iz zvaničnih izjava i ruskih vojnih dokumenata.

Iz sjedišta NATO-a je najavljeno da će biti formiran povjerilački fond koji će pomoći finansiranje logistike ukrajinske vojske, komandnu i kontrolnu strukturu, kao i isplatu penzija ukrajinskim vojnicima, uključujući i ranjene u sukobima s proruskim snagama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO