Treća osoba iz SAD-a zaražena ebolom

Ljekari bez granica saopćili su da svijet gubi bitku sa zaustavljanjem širenja ebole (AP)
Ljekari bez granica saopćili su da svijet gubi bitku sa zaustavljanjem širenja ebole (AP)

Kršćanska misionarska grupa SIM saopćila je kako se i treći američki zdravstveni radnik zarazio virusom ebole, radeći s pacijentima u Zapadnoj Africi.

Ta grupa nije saopćila ime američkog ljekara, ali je navela da je radio u bolnici ELWA, koju je osnovao SIM u liberijskoj prijestolnici Monroviji, prenosi AFP.

Dvojica Amerikanaca su također radili u ELWA – ljekar Kent Brantly i medicinska sestra Nany Writebol. Prebačeni su iz Liberije i kod kuće se uspješno liječe od ebole.

Za razliku od to dvoje Amerikanaca, nova američka žrtva nije direktno radila s oboljelima od ebole i za sada nije jasno kako se zarazila od te bolesti koja se uglavnom završava smrću.

Nalazi se u bolnici u karantini.

Apel Ljekara bez granica

Međunarodna medicinska organizacija Ljekari bez granica ranije je saopćila da svijet gubi bitku sa zaustavljanjem širenja ebole i apelirala je na na međunarodnu zajednicu da pošalje pomoć i medicinsko osoblje u Zapadnu Afriku.

“Šest mjeseci od izbijanja najteže epidemije ebole u historiji, svijet gubi bitku sa zaustavljanjem njenog širenja. Lideri ne mogu savladati ovu transnacionalnu prijetnju”, izjavila je predsjednica Ljekara bez granica Joanne Liu u UN-u u New Yorku.

Od ebole je do sada u Zapadnoj Africi umrlo više od 1.500 ljudi, dok se broj oboljelih procjenjuje na 3.000.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime prema rijeci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo.

Prenosi se kontaktom s izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj ili dodirivanjem tijela osoba umrlih od ebole, zbog čega najveći rizik da obole prijeti ljekarima i drugim medicinskim radnicima.

Od nje je umrlo blizu dvije trećine oboljelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dvije epidemije stopa smrtnosti je bila gotovo 90 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Zdravstvene institucije u Senegalu pokušavaju ući u trag ljudima koji su možda bili u kontaktu sa zaraženim mladićem.

31 Aug 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO