Radioaktivni materijal nestao u Kazahstanu

Sigurnosne službe države, službe za vanredne situacije i vojska sudjeluju u potrazi za kontejnerom (AFP)

Vlasti Kazahstana su na visokom stepenu uzbune nakon što je kontejner s radioaktivnom i opasnom materijom pod imenom cezij-137 nestao na zapadu države, objavila je lokalna policija.

Azamat Sarsenbajev, glasnogovornik policije regije Mangistau, kazao je kako je materijal koji se koristi u medicinske svrhe, ali je i nusproizvod nuklearnih eksplozija i reaktora, navodno ispao iz vozila u kojem je prevožen.

“Kontejner s radioaktivnim izotopom cezij-137 još nije pronađen”, izjavio je Sarsenbajev za AFP, dodavši da su vlasti ustanovile nestanak opasne supstance prošle srijede.

Izlaganje ovoj materiji, čiji “poluživot” traje 30 godina, može izazvati teške opekotine, pa čak i smrt, a lokalno stanovništvo je upozoreno da ne otvara kontejner ukoliko ga pronađe.

Sigurnosne službe države, službe za vanredne situacije i vojska sudjeluju u potrazi za kontejnerom, koji teži između 50 i 60 kilograma.

Vlasti u Kazahstanu nisu otkrile porijeklo supstance koja je nestala.

‘Prljava bomba’

Ova država naslijedila je nuklearne bojeve glave i lokalitete za testiranje oružja nakon raspada SSSR-a.

Cezij-137 je jedna od brojnih radioaktivnih materija koje se koriste u bolnicama, univerzitetima i industriji širom svijeta.

Neke od drugih materija su iridij-192, americij-241 (koji se koristi u detektorima dima) te kobalt-60.

Veliki broj slučajeva gubitka, krađe ili nedozvoljenog korištenja ovih materijala svake godine se prijavi Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju.

Brojni su slučajevi gdje su te supstance izazvale teška oboljenja ili smrtne slučajeve.

Vlade strahuju da bi se izgubljene materije mogle koristiti za pravljenje “prljavih bombi” – uređaja gdje konvencionalni eksplozivi pri detonaciji rasipaju radioaktivne supstance.

Izvor: Agencija