Kurdi pomažu jezidima da pređu u Tursku

Od početka kolovoza tisuće pripadnika jezidske manjine pobjegle su od boraca skupine Islamska država i nalaze se na planini Sinjar, između Sirije i Iraka.

Sada se neki od njih uspijevaju prebaciti u turske izbjegličke kampove uz pomoć boraca Radničke partije Kurdistana (PKK), a procjenjuje se da ih je najmanje 20.000 uspjelo ilegalno prijeći iračko-tursku granicu.

„Ono što se  u posljednje vrijeme događa jezidima podsjetilo nas je na masakr u Halabji, kada je Saddam Hussein ubio tisuće Kurda. Ovdje ih dočekujemo, pomažemo im da prijeđu granicu i da stignu do izbjegličkih kampova u Turskoj. Oni su naši prijatelji i nećemo ih ostaviti same u ovim teškim terenucima“, obećava Hafal Ahmad iz PKK-a.

Vjera stara 6.000 godina

Skupina Islamska država optužuje jezide da obožavaju sotonu, te zbog toga smatraju da je opravdano njihovo ubijanje. Međutim, PKK – koji SAD i EU smatraju terorističkom skupinom – pomaže jezidima da prijeđu na sigurno.

„Ovdje nas štite borci PKK-a. Oni su nam sve osigurali. Odvest će nas u unutrašnjost Turske. Ipak, već osjećamo nostalgiju prema Sinjaru i nadamo se da ćemo se uskoro vratiti tamo“, priznaje Ali Khadeeda, izbjeglica iz grada Sinjara.

Druge izbjeglice kažu kako će pokušati ući u Tursku, a iz nje u zemlje EU-a, jer se boje vratiti u Sinjar.

Jezidi su posebna jezička i etnička skupina. Procjenjuje se da ih 650.000 živi u blizini planine Sinjar, a manje skupine nalaze se u Siriji, Armeniji, Iranu i u kavkaskim republikama.

Njihova vjera, stara skoro 4.000 godina, sinteza je elemenata paganske, zoroasterske, nestorijanske i muslimanske vjere.

Izvor: Al Jazeera