Turski tenkovi stigli na granicu sa Sirijom

Nakon intenziviranja sukoba između grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i pojedinih kurdskih oružanih grupa nedaleko od mjesta Suruc, u regiju su upućena oklopna vozila turskih oružanih snaga.

Prema podacima do kojih je došao novinar Anadolije, nedaleko od graničnog prijelaza Mursitpinar, primjetna su vojna pomjeranja.

Nakon što je minobacačka granata pala na nenaseljeno područje nedaleko od Mursitpinara, u pograničnu regiju je upućeno 35 tenkova turskih oružanih snaga.

Cijevi tenkova su okrenute prema Siriji.

Snage sigurnosti Turske promatraju granicu sa Sirijom, a stanovnici okolnih mjesta koji su željeli gledati aktivnosti turskih snaga su udaljeni.

Projektili padaju u Tursku

Svjedoci tvrde da projektili sve češće padaju na tursku stranu od kada su intenzivirani zračni udari.

Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker javila je iz turskoga grada Suruc kako su tri granate pale na tursku teritoriju, “vrlo blizu izbjegličkog kampa, snaga sigurnosti i više demonstranata koji su se okupili kako bi izrazili ljutnju prema onome što tvrde da je bila ograničena podrška data kurdskim borcima koji se bore protiv ISIL-a”.

“Do sada turska strana nije odgovorila”, javila je Dekker.

Turska vojska je potvrdila kako je u nedjelju odgovorila na vatru kad su dvije minobacačke granate pale na njenu teritoriju.

Dekker je javila da su granate pale na najmanje tri kuće i školu u Ain al-Arabu, kurdskom gradu koji mještani zovu Kobane.

“Nije bilo ranjenih, jer su objekti bili prazni”, javila je Dekker.

Evakuacija stanovništva

Vojska upozorava na moguću opasnost koju donose sukobi sa druge strane granice.

Zbog pogoršanja sigurnosne situacije stanovništvo ovog i još nekih pograničnih sela pozvano je na evakuaciju.

“Vlasti pozivaju na evakuaciju sela uz granicu, mada ti ljudi imaju stoku, kuće i porodice. Trenutno je sirijskih izbjeglica više nego nas, ali trebamo ih i dalje primati. Poslije svega što su preživjeli ipak su ostali ljudi. Ovdje je rizično živjeti, jer minobacačke granate padaju svakodnevno. Ako nas turska vojska želi zaštititi, onda trebaju odgovoriti vatrom”, poručio je Halil Altindag, etnički Kurd.

Bježeći od nasilja, na turske granične prijelaze sa Sirijom neprestano stižu nove izbjeglice.

Većina lokalnih sirijskih Kurda već je u Turskoj pronašla utočište.

Nastavak napada

Međunarodna koalicija, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, izvela je tokom protekle noći nove zračne napade protiv pripadnika ISIL-a, saopćila je Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

SOHR je naveo da su napadi izvedeni u četiri provincije Halep, Rakku, Hasakeh i Deir el-Zour, prenio je AP.

Na meti zračnih napada koalicionih snaga bilo je i najveće naftno postrojenje u Siriji Konoko, u provinciji Deir el-Zour.

Opservatorija je saopćila da je u napadima bilo žrtava, ali nije precizirala broj poginulih.

Centralna komanda američke vojske saopćila je da su saveznici vojnim avionima i bespilotnim letjelicama napali osam položaja ISIL-a u Siriji, a da su samo američki ratni avioni i bespilotne letjelice izvršile četiri napada na položaje ISIL-a u Iraku.

U saopćenju se navodi da je u dva zračna napada u blizini Deir el-Zour uništen tenk ISIL-a te da su ostali tenkovi oštećeni.

Na sjeveroistoku zemlje u napadima su uništena tri oklopna vozila i višenamjensko vojno vozilo.

Na sjeveru Rakke pogođene su četiri punkta naftne rafinerije i dvije komandne tačke.

Udari i u Iraku

CENTCOM je saopćio da je napade na položaje ISIL-a u Siriji izvršio uz učešće Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U saopćenju se navodi da je u napadima na Irak u blizini Bagdada u zračnom napadu uništen vojni položaj ISIL-a te da je oštećen kontrolni punkt.

U blizini Falluje u tri zračna napada uništena su dva ISIL-ova kontrolna punkta i vozilo.

Prema riječima Mehmeta Ozera, jednog od žitelja Turske, prema granici sa Sirijom napadnut je grad Tel Abjad, koji je pod kontorlom pripadnika ISIL-a.

Ozer je rekao da su gađani napuštena vojna baza i jedna prazna škola, koju su pripadnici ove grupe ranije koristili kao lokalno sjedište.

U Rakki je gađano predgrađe i pogođen je jedan kontrolni punkt koji je pod kontrolom pripadnika ISIL-a, prenio je AFP.

SAD i nekoliko zaljevskih zemalja počeli su prošlog utorka zračne i raketne udare na položaje ISIL-a u Siriji.

Prijetnje Al-Nusre

Čelnik Fronte al-Nusra u Siriji zaprijetio je premještanjem bitke na Zapad, u svom prvom govoru od početka zračnih udara koalicije na njegovu grupu i grupu ISIL.

Pozivom SAD-u i Evropi da se suprotstave svojim vladama i prijeteći da će premjestiti borbu u njihove domove, šef Al-Nusre upozorio je Zapad: “Vaši čelnici neće biti jedini koji će platiti cijenu ovog rata, i vi ćete je skupo platiti.”

Abu Mohamad al-Gulani to je izrekao na audio-snimci objavljenoj na internetu dan nakon prijetnji njegovog glasnogovornika.

“Šta ste dobili od rata protiv muslimana osim tragedija i boli koje su se srušile na vaše zemlje i vašu djecu?”, rekao je aludirajući na smrt vojnika u Iraku i Afganistanu i civila u atentatima 11. septembra.

Sjedinjene Države su na čelu koalicije arapskih i zapadnih zemalja 8. augusta pokrenule kampanju zračnih udara protiv ISIL-a u Iraku, koju su proširile na Siriju i položaje Al-Nusre.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada