Povučena antiislamska reklama sa slikom Foleyja pred smrt

MTA je bezuspješno pokušao spriječiti ranije reklame na kojima se protivnici Izraela nazivaju divljacima (AP)

Šefica krajnje desničarske grupe koja je platila postavljanje antiislamskih reklama u 100 gradskih autobusa u New Yorku, povukla je reklamu koja prikazuje američkog novinara Jamesa Foleyja s pripadnikom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji ga je ubio nekoliko trenutaka kasnije.

Pam Geller, blogerica i šefica grupe Američka inicijativa za odbranu slobode (AFDI), objavila je na svom blogu da je odlučila povući reklamu koja prikazuje Foleyja nakon što su se roditelji ubijenog novinara usprotivili njenom postavljanju.

Na reklami je pisalo ”Jučer umjeren, danas naslov” te ”ovo nije islamofobija, već islamorealizam”.

Preostalih pet reklama s antiislamskim porukama danas je postavljeno u 100 gradskih autobusa i na dva ulaza u podzemnu željeznicu u New Yorku, objavila je Geller na svom blogu.

Kako je ranije saopštilo Gradsko saobraćajno preduzeće (MTA), reklame će stajati u gradskom prevozu četiri sedmice.

Protivljenje porodice Foley

Advokat Patrick Rowan iz advokatske kuće McGuire Woods poslao je pismo Geller u ime Diane i Johna Foleyja, rekavši da je njihov sin ”živio i izvještavao iz zajednica gdje su skoro svi stanovnici muslimani te da je vrlo poštivao ovu religiju i njene pripadnike”.

”Reklama koju ste pripremili naizgled šalje poruku da su obični ljudi koji prakticiraju islam opasna prijetnja. Ova poruka je sasvim protivrječna izvještavanju i uvjerenjima gospodina Foleyja.”

Rowan je napisao da bi korištenje Foleyjeve slike u cilju privlačenja pažnje i finansiranja AFDI-ja ”veoma potreslo njegovu porodicu”.

U svom odgovoru, David Yerushalmi, advokat Pam Geller, je napisao:

”Kao majka koja i dalje osjeća bol užasnih ubistava mnogih članova šire porodice od strance nacista i koja ima prijatelje u Izraelu izložene brutalnosti islamskog terorizma u svakodnevnom životu, gđa Geller razumije i osjeća bol vaših klijenata”, napisao je David Yerushalmi, prenosi AP.

Jedna u nizu kampanja

Predstavnici lokalnih vlasti, muslimanske organizacije i organizacije za ljudska prava prošle sedmice su osudili reklamnu kampanju.

MTA je odbio objaviti jednu reklamu AFDI-ja na kojoj se nalazi rečenica o ubijanju Jevreja, rekavši da “se može predvidjeti” da će objavljivanje te reklame “podstaći na ili izazvati nasilje” te da će poremetiti “sigurno, učinkovito, i redovno odvijanje gradskog prevoza”.

“Mi razmatramo svaki stav izražen u reklami po našim standardima, ali prema seriji sudskih odluka, jasno je da su nam ruke umnogome svezane”, rekao je u e-mailu za Al Jazeeru glasnogovornik MTA Kevin Oritiz.

MTA je pokušao odbiti prethodne reklame AFDI-ja na kojima se neprijatelji Izraela nazivaju “divljacima”, ali Pamela Geller je dobila tužbu protiv agencije kada je sudija presudio u njenu korist, pozivajući se na Prvi amandman, njeno pravo na slobodu govora.

Nove reklame navodno koštaju 100.000 dolara, a AFDI podržava ono što oni nazivaju “protivmjere džihadu”.

Grupa tvrdi da kampanja govori “istinu o islamu i džihadu koju vlada i mediji ignorišu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije