Netanyahu u UN-u uporedio ISIL i Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uporedio je oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) sa palestinskim pokretom Hamas, rekavši da je cilj i jednih i drugih nametanje vlasti na teritorijama.

U govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, Netanyahu je kazao da su ”ISIL i Hamas ogranci istog otrovnog drveta”.

”Hamas je ISIL i ISIL je Hamas”, rekao je Netanyahu, te uporedio izjave samozvanog halife ISIL-a i vođe Hamasa, Khaleda Meshaala.

On je govorio o, kako kaže, sličnostima onoga što naziva militantnim islamom sa nacističkom ideologijom, koja zagovara nadmoćnu rasu, rekavši da ”militantni islamisti vjeruju u nadmoćnu vjeru”.

Ashrawi: Govor mržnje

Članica Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ashrawi  rekla je da je Netanyahuov govor bio namjerna manipulacija činjenicama.

Ona je izjavila da je izraelski premijer ”pokušao zavarati publiku kombinacijom govora mržnje, klevete i nejasnoća”.

Ashrawi je navela da je Netanyahu ”izgubio dodir s realnošću”, pogotovo jer odbija priznati da postoji okupacija palestinskih teritorija.

Ona je kazala da je Netanyahu, umjesto da koristi govornicu UN-a da objavi prihvatanje relevantnih rezolucija svjetske organizacije, ”nastavio griješiti, opravdavajući izraelske prekršaje i zajedljivo napadajući žrtve trajne okupacije”.

”Okrivljavanje žrtve je uvijek bila propala politika političkih i moralnih nula, a Netanyahu nije izuzetak”, rekla je Ashrawi.
 

Abbas: Izrael počinio genocid

U obraćanju UN-u u subotu, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas održao je jedan od najžešćih govora tokom svog desetogodišnjeg mandata, osvrnuvši se na nedavne izraelske napade na Gazu, u kojima je ubijeno više od 2.000 Palestinaca.

Poredeći posljednji sukob s prethodnima, opisao ga je kao ”zločin genocida”.

“Puni tuge, žala i ogorčenja, nakon novog rata postavljamo ista pitanja i izvlačimo stare zaključke. Ovo je već treći rat u pet godina koji protiv Gaze vodi rasistička država koja nas okupira. Riječ je o gusto naseljenom i vrijednom dijelu naše države”, rekao je Abbas.

Rekavši da Izrael nudi Palestinccima budućnost geta u fragmentiranoj zemlji bez vlastitih granica i ”najgoroj mogućoj vrsti aparthejda”, Abbas je predložio novi plan.

Zatražio je da UN usvoji novu rezoluciju, s jasnim vremenskim okvirom za okončanje izraelske okupacije i stvaranjem rješenja koje podrazumijeva dvije države.

Izvor: Al Jazeera