Izraelci ranili palestinskog dječaka u Gazi

U nedjelju su izraelski vojnici ranili u nogu jednog poljoprivrednika sjeverno od Beit Lahije dok je radio na polju (AFP)

Izraelski vojnici ranili su 14-godišnjeg palestinskog dječaka na sjeveru Pojasa Gaze, što je drugi incident ovakve vrste u posljednja 24 sata, saopćilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Dječaka je ranio metak u lijevo stopalo u njegovom selu na sjeveru Pojasa Gaze, izjavio je Ashraf al-Qodra, glasnogovornik Ministarstva.

“Dječak je upucan i ranjen u selu Um al-Nasr nakon što je izraelska vojska otvorila vatru na polja preko granice”, kazao je.

Dodao je da je dječak primljen u bolnicu na liječenje.

Zabrana kretanja

U nedjelju je izraelska vojska na granici ovog teritorija pod blokadom od 2006. godine ranila u nogu jednog poljoprivrednika sjeverno od Beit Lahije dok je radio na polju.

Blokada zabranjuje Palestincima da se pješke približavaju na manje od 100 metara elektronskoj ogradi i na manje od 300 metara vozilom.

Izraelci i Palestinci su 26. augusta prihvatili primirje u Pojasu Gaze, nakon 50 dana rata, u kojem je bilo više od 2.100 mrtvih na palestinskoj strani, većinom civila, a više od 70 na izraelskoj strani i skoro svi su bili vojnici.

Više od 11.000 Palestinaca ranjeno je tokom posljednjih napada.

Izvor: Agencije