ISIL koštao Washington milijardu dolara

Pentagon troši na dnevnoj bazi između sedam i 10 miliona dolara u operacijama protiv ISIL-a (EPA)

Vojna akcija protiv pripadnika Islamske države Irak i Levant koštala je do sada Sjedinjene Američke Države skoro milijardu dolara, a ukoliko zračne i kopnene operacije budu nastavljene ovim tempom, troškovi će dostići iznos između 2,4 i 3,8 milijardi dolara ove godine.

U analizi istraživačkog Centra za strateške i budžetske procjene navodi se da bi intenziviranje zračnih napada i jačanje kopnenih snaga moglo povećati troškove na između 13 i 22 milijarde dolara godišnje.

“Budući troškovi zavisit će u velikoj mjeri od trajanja operacije, intenziteta zračnih operacija, kao i mogućem raspoređivanju dodatnih kopnenih snaga van onoga što je planirano”, navodi se u izvještaju, prenosi agencija Srna.

Ministar odbrane Chuck Hagel rekao je novinarima prošle sedmice da je Pentagon troši na dnevnoj bazi između sedam i 10 miliona dolara u operacijama protiv ISIL-a od 16. juna.

Stotine žrtava

Najmanje 211 boraca ISIL-a i 22 civila poginulo je u Siriji od početka udara koalicije koju predvodi Washington od prije sedam dana, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi agencija Fena.

Prema ovoj nevladinoj organizaciji, koja raspolaže širokom mrežom civilnih, medicinskih i vojnih izvora i svakodnevno daje bilans rata u Siriji od 2011. godine, ove osobe su poginule u udarima koje od 23. septembra izvodi koalicija Washingtona i arapske saveznica u pokrajinama Halep, Raqqa, Idlib, Deir Ezzor i Hassaka.

Većina poginulih su pripadnici grupe ISIL i gotovo 60 boraca Fronta al-Nusra.

Američki predsjednik Barack Obama je priznao u nedjelju da su Sjedinjene Američke Države potcijenile prijetnju koju predstavljaju oružane grupe u Siriji.

Izvor: Agencije