Harkov će graditi novi spomenik Lenjinu

Postavljena 1963. godine, Lenjinova statua bila je poznata kao najviša u Ukrajini (AP)

Gradonačelnik Harkova Genadij Kernes izjavio je kako će spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu, koji je u nedjelju uvečer srušila skupina nepoznatih osoba, biti ponov,o napravljen u slučaju da ne bude mogućnosti za njegovu obnovu.

Po njegovom stajalištu, rušenje Lenjinovog spomenika na Trgu slobode u Harkovu predstavlja kazneno djelo, a policija radi na pronalaženju počinitelja, koji će, kako je najavio Kernes, biti kažnjeni u skladu sa zakonom.

Naveo je kako zbog zdravstvenih problema nije uspio onemogućiti nepoznate osobe da sruše Lenjinov spomenik, koji “predstavlja prepoznatljiv simbol Trga slobode u Harkovu”.

“Rušitelji spomenika su većinom stanovnici drugih gradova. U slučaju da ne bude moguće popraviti ga, napravit ćemo novi”, obećao je gradonačelnik.

Statua Lenjina, napravljena od bronce, bila je visoka 8,5 metara i nalazila se na mramornom postolju visokom 12,5 metara.

Postavljena je 1963. godine i bila je poznata kao najviša Lenjinova statua u Ukrajini.

Spomenik rušili satima

Agencije su prenijele kako su najveći spomenik vođi Oktobarske socijalističke revolucije, teoretičaru marksizma i prvom predsjedniku komunističke i sovjetske republike nakon višesatnih pokušaja srušile nepoznate osobe.

Okupljeni na skupu za jedinstvo Ukrajine spomenik su najprije sjekli brusilicama, a potom ga skinuli uz pomoć sajli i krana.

Ukrajinski mediji navode da je na središnjem trgu u Harkovu bila vidljiva simbolika Desnog sektora, nacionalne ukrajinske zastave i zastave Medžlisa krimsko-tatarskog naroda, dok ruska agencija Interfaks navodi da je rušenje počelo nekoliko ljudi sa zastavama Ukrajine i dragovoljačke postrojbe Azov, te da su neki od okupljenih imali kaše “fantomke” na glavama.

Ministar policije Arsen Avakov priopćio je kako neće biti prethodno najavljenog istražnog postupka zbog “huliganstva”, jer je guverner Harkovske regije Igor Baluta potpisao nalog o demontiranju spomenika.

Izvor: Agencije