Ghani i zvanično predsjednik Afganistana

Tranzicijom i zakletvom Ghanija (lijevo), službeno završava tromjesečna politička kriza oko rezultata izbora koja je oslabila zemlju (Reuters)

Ekonomist Ashraf Ghani prisegnuo je u ponedjeljak kao novi predsjednik Afganistana na službenoj svečanosti u Kabulu.

Ghani (65) nasljeđuje Hamida Karzaija, jedinog čovjeka koji je vodio zemlju nakon pada talibana krajem 2001. godine, obilježivši time prvi demokratski prijelaz u povijesti Afganistana.

Poziv talibanima

Ghani je pozvao talibane na pregovore kako bi se zaustavili sukobi u zemlji i uspostavila stabilnost i mir, prenose agencije.
“Tražimo od protivnika, posebno talibana i Hezb-e-Islamija, da počnu političke pregovore. Za svaki problem talibana naći ćemo rješenje. Tražimo od seljana da zahtijevaju mir, a od imama da savjetuju talibane te, ako ne poslušaju, da prekinu veze s njima”, kazao je Ghani ubrzo nakon polaganja zakletve.

“Danas, nakon 13 godina na čelu vlade, ponosan sam što prenosim vlast na novog predsjednika”, kazao je Karzai na svečanosti pred domaćim i stranim uglednicima, prenosi Hina.

“Obećavam pred Bogom da ću slušati i podržavati svetu religiju islama. Poštovat ću Ustav i zakone i provoditi ih”, kazao je Ghani na polaganju prisege.

Završena politička kriza

“Štitit ću neovisnost i suverenitet Afganistana, štititi prava i interes zemlje i naroda Afganistana”, dodao je on.

Demokratskom tranzicijom službeno završava tromjesečna politička kriza oko rezultata izbora koja je oslabila zemlju.

Ghani i Abdullah Abdullah smatrali su da su obojica pobijedili u drugom krugu predsjedničkih izbora 14. lipnja, nakon čega je zemlja zapala u političku krizu zbog optužbi o namještanju rezultata i neregularnostima.

Ghani je imao potporu Paštuna na jugu, a Abdullah Tadžika na sjeveru, pa je postojala bojazan da ne dođe do pobune i podjele Afganistana.

Budući da je spor oko izbornih rezultata prijetio izazivanje nereda u zemlji, SAD i Ujedinjeni narodi su izvršili snažan pritisak na obojicu kandidata, koji su na kraju pristali formirati Vladu nacionalnog jedinstva.

Novi napadi na dan prisege

Ghani je službeno proglašen za predsjednika, a Abdullah za predsjednika Izvršnog vijeća, što je nova funkcija u Afganistanu, slična premijerskoj, prenosi Tanjug.

Abdullah je također u ponedjeljak položio prisegu.

Karzai je u nedjelju navečer izjavio da su uloženi golemi napori u uspostavljanje trajnog mira u Afganistanu, ali da još nisu u potpunosti urodili plodom.

“Mir će sigurno doći”, rekao je on. “Ja ću sutra [ponedjeljak] prenijeti ovlasti na novoizabranog predsjednika i počinjem novi život kao građanin Afganistana. Odlučno ću podržavati novog predsjednika, vladu, Ustav i služit ću im”, rekao je Karzai.

Uoči svečanosti u ponedjeljak, bombaš samoubojica izvršio je napad u blizini aerodroma u Kabulu.

Reuters je izvijestio da je u napadu bilo žrtava, čiji broj još nije poznat.

Prijetnja talibana

U istočnoj provinciji Paktiji automobil-bomba eksplodirao je blizu vladine zgrade, koju su istovremeno napali naoružani ljudi.

U okršaju sa snagama sigurnosti, ubijeno je sedam talibanskih boraca, četverica policajaca i dvoje civila.

Ghani i Abdullah, umjereni prozapadni lideri, suočit će se s prijetnjom talibana, koji su proteklih mjeseci pokrenuli ofenzive u nekoliko provincija, u vrijeme kada NATO smanjuje svoje operacije i priprema se da do kraja godina završi borbenu misiju.

U Afganistanu postoje još svega 33 baze NATO-a, od njih oko 800, koliko ih je prije bilo.

SAD očekuje od nove Vlade u Kabulu da potpiše sporazum kojim bi bio omogućen ostanak 12.500 vojnika u zemlji i iduće godine, kako bi obučavali i podržavali afganistanske snage.

Izvor: Agencije