UN nema dovoljno novca za humanitarne akcije

Sukob u Južnom Sudanu samo je jedna od kritičnih tačaka u svijetu koja traži prisustvo Ujedinjenih naroda (UN). Ova organizacija ističe kako nema dovoljno sredstava da finansira sve humanitarne operacije.

Prijeko potrebna hrana iz aviona se izbacuje u udaljene regione Južnog Sudana, najmlađe države, suočene s jednom od najvećih humanitarnih kriza.

Zbog sukoba, od decembra do danas raseljeno je 1,3 miliona ljudi. Stotine hiljada djece u opasnosti su da umru od gladi. UN-ov međunaordni fond za djecu – UNICEF radi sve što je u njegovoj moći, ali to nije dovoljno.

“Registrirali smo 255.000 djece koja su u stanju teške i akutne pothranjenosti. Do sad smo uspjeli doprijeti do blizu 60.000 njih. Ogromna je potreba da pojačamo svoj rad, ali bez dodatnih sredstava to nećemo uspjeti učiniti na vrijeme”, kaže Afshan Khan iz UNICEF-a.

Opterećen budžet

Epidemija ebole u zapadnoj Africi još je jedna od kriza s kojom se suočava UN. Ove godine desetine hitnih slučajeva dodatno su opteretile budžete humanitarnih agencija koje same zavise od različitih donacija.

UNICEF, čije je sjedište u New Yorku, u augustu je napravio najveću isporuku hitne pomoći u svojoj historiji. Djeci širom svijeta razaslano je oko 1.000 tona materijala i pomoći u 19 teretnih aviona.

U Siriji, zemlji s oko tri miliona izbjeglica i nekoliko miliona interno raseljenih, Svjetski program hrane planira smanjiti obim humanitarne pomoći, jer nema dovoljno sredstava.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera