Porošenko: Najteži dio rata je iza Ukrajine

Petro Porošenko traži privremeno zatvaranja kontrolnih tačaka na graničnim prelazima između Ukrajine i Rusije (AFP)
Petro Porošenko traži privremeno zatvaranja kontrolnih tačaka na graničnim prelazima između Ukrajine i Rusije (AFP)

Najteži dio rata s proruskim separatistima je završio, ocijenio je u četvrtak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

“Ne sumnjam da je teži i opasniji dio rata iza nas, zahvaljujući junaštvu ukrajinskih vojnika”, rekao je Porošenko na svojoj prvoj velikoj konferenciji za novinare održanoj nakon izbora u svibnju.

Prvi put od početka sukoba, u travnju, u posljednja 24 sata na bojnišnici nije ubijen nijedan vojnik ni civil, izvijestila je u četvrtak ukrajinska vojska, podsjetivši da je u posljednjih pet mjeseci u sukobima smrtno stradalo više od 3.200 ljudi.

Ukrajinski predsjednik rekao je i da nema nikakve sumnje u pogledu činjenice da će njegov mirovni plan funkcionirati, unatoč tomu što pobunjenici odbijaju prihvatiti političke ponude Kijeva, prenosi Hina.

Cilj europski standardi do 2020.

Parlament u Kijevu prošli je tjedan, na Porošenkovu inicijativu, usvojio načelo posebnog statusa kojim se proruskim separatističkim regijama jamči veća autonomija, održavanje izbora 7. prosinca i amnestija za one koji su sudjelovali u sukobima pod određenim uvjetima.

No, njegova je ponuda odbijena, a separatisti su odlučili 2. studenoga održati vlastite predsjedničke i parlamentarne izbore, tjedan dana nakon održavanja izbora u Ukrajini, koje će separatisti bojkotirati.

Porošenko je istaknuo kako ukrajinske vlasti i ostatak svijeta ne namjeravaju priznati te izbore u istočnoj Ukrajini te se nada da ih ni Rusija neće priznati.

Porošenko je kazao kako se nada da će parlamentarni izbori, koji će se u Ukrajini održati 26. listopada, donijeti promjene u zemlji te da će iznjedriti reformističku parlamentarnu većinu, što će omogućiti da zemlja bude privlačnija europskim partnerima.

Ukrajinski je predsjednik rekao je novinarima da će prioritet reformi nakon izbora biti čišćenje sustava od korupcije i decentralizacija vlasti, reforma poreznog sustava, provedba zakona i nesmetan rad sigurnosnih tijela te angažman na postizanju energetske neovisnosti.

“Cilj naših ambicioznih reformi je postići europske standarde življenja te se 2020. godine kandidirati za članstvo u Europskoj uniji. Alternativa je ostati u zajednici s Rusijom”, kazao je na konferenciji za novinare.

Kazao je kako se nada da će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sastati u Europi u predstojeća tri tjedna u sklopu multilateralnih pregovora.

Razmatranje zatvaranja granice s Rusijom

Porošenko je u četvrtak izdao dekret kojim je naloženo njegovoj Vladi da razmotri opciju privremenog zatvaranja ukrajinske istočne granice s Rusijom, s ciljem sprečavanja ruske “intervencije” u državne poslove bivše sovjetske republike.

Dekret objavljen na predsjedničkoj internetskoj stranici naređuje Vladi “da riješi … pitanje privremenog zatvaranja kontrolnih točaka na graničnim prelazima između Ukrajine i Ruske Federacije za automobilski, pomorski i pješački promet”.

Za Porošenkov dekret je navedeno da je izdan “u vezi s nastavkom intervencija Ruske Federacije u ukrajinske unutarnje poslove”, prenosi AFP.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u srijedu Rusiju da prekine “agresiju” u Ukrajini i odabere mir, nužan za ukidanje zapadnih sankcija, u trenutku kad su pregovori o budućnosti separatističkih regija na mrtvoj točki.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Govoreći u Ujedinjenim narodima, američki predsjednik osudio je “rusku agresiju u Europi, koja podsjeća na doba kad su velike nacije gazile male zbog teritorijalnih ambicija”.

Obamin poziv

Nakon pet mjeseci sukoba, u kojem je poginulo 3.200 osoba, pozvao je Kremlj da odabere “put diplomacije i mira”, jedini način da se Zapad navede na ukidanje ekonomskih sankcija, prenosi Hina.

Kao odgovor, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je pred ruskim novinarima u New Yorku da su “sankcije stvar SAD-a. No, ono što se događa u Ukrajini ni na koji način nije njegova stvar”, javlja ruska novinska agencija Interfax.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u srijedu u New Yorku da su šanse Kijeva da ostvari kontrolu nad Krimom male, dok je Putinu poručio da “nikada neće dobiti bitku protiv ujedinjenog ukrajinskog naroda”, prenijele su ukrajinske i ruske agencije.

“Dok je Putin na vlasti, to će biti teško učiniti, ali to neće biti vječno”, rekao je Jacenjuk u njujorškom Vijeću za međunarodne odnose, izražavajući uvjerenje da će Ukrajina “obnoviti kontrolu nad istokom Ukrajine i Krimom”, prenijela je agencija UNN.

Obraćajući se prvog dana plenarne diskusije u Općoj skupštini UN-a, ukrajinski premijer je iznio niz optužbi na račun Rusije i završio desetominutni govor otvorenim obraćanjem Putinu, prenio je Ukrinform.

“Gospodine Putin, Vi možete pobijediti u borbi protiv vojske, ali nikada nećete dobiti bitku s ujedinjenim ukrajinskim narodom”, rekao je Jacenjuk, koji je istaknuo da sankcije Rusiji ne treba ukidati dok Kijev ne obnovi kontrolu nad Krimom i istokom Ukrajine te da će za rješavanje konflikta biti korišten i diplomatski i vojni put.

Molba Ukrajine

“Smatramo da su sankcije put prema početku stvarnih pregovora i način za dostizanje realnih dogovora. Molimo naše partnere da ne ukidaju sankcije sve dok Ukrajina ne ostvari kontrolu nad čitavim svojim teritorijem”, rekao je Jacenjuk a prenio je Itar-Tass.

Jacenjukovo istupanje za govornicom Opće skupštine UN-a kritizirao je stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin, nazivajući ga “melodramatičnim obraćanjem” Putinu, navodi ruska agencija.

“Umjesto da se bavi mnogobrojnim problemima svoje zemlje, koja se približava ekonomskom kolapsu, čudno je da je premijer Ukrajine doputovao u New York da bi kasno navečer istupio pred polupraznom dvoranom Opće skupštine. Čudno je i to da je njegov govor završen melodramatičnim obraćanjem predsjedniku Rusije”, kazao je šef ruske misije pri Svjetskoj organizaciji.

“Jacenjuk je vjerojatno zaboravio da je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, koji u posljednje vrijeme održava intenzivan dijalog s predsjednikom Putinom. Dijalog koji omogućuje provođenje nedavnih dogovora iz Minska, koji će, kako se nadamo, otvoriti put rješavanju duge krize u Ukrajini”, rekao je Čurkin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO