Ispovijest Rusa koji su se borili u Ukrajini

Ukrajinska vojska i proruski separatisti počeli su proces razmjene ratnih zarobljenika. To je dio dogovora o prekidu vatre koji su potpisale obje strane. Al Jazeera se sastala s dvojicom ruskih državljana koji su oslobođeni iz zarobljeništva.

Kamil i Tengiz konačno su slobodni ljudi. Ruski su državljani i dobrovoljno su se borili na strani proruskih separatista u istočnoj Ukrajini kada su uhapšeni. Tengiza su zarobile desničarske paravojne snage. Kaže kako je mučen.

“Imao sam ruski pasoš, ali bez imigracijske kartice. Nakon toga stavili su mi najlonsku vreću na glavu i odveli me u šumu, gušili su me. Pucali su mi pored uha, zbog čega sada ne čujem”, priča Tengiz Lobzhanidze, ruski zatvorenik.

Puno posla pred pregovaračima

Kaže da su mu od premlaćivanja polomljena rebra.

“Pobjesnili su nakon ubijanja vojnika desničarskog sektora. Dvojicu momaka tukli su gotovo do smrti. Nisam imao vremena saznati im čak ni imena, sve se događalo brzo.”

Na ničijoj zamlji razmjena zatvorenika pomaže objema stranama da budu korak bliže miru. To je obećavajući znak da prekid vatre između ukrajinskih snaga i proruskih separatista može potrajati. Međutim, njihovi pregovarački timovi imaju previše posla – razmijeniti 2.000 zatvorenika.

Više u videosnimku…