Assange: Google je kao privatna NSA

Eric Schmidt je prije dva dana na najavu izlaska Assangeove knjige rekao da je 'Julian paranoičan' (Getty Images)

Julian Assange, osnivač internetske stranice WikiLeaks, na kojoj je 2010. godine objavio veliki broj poverljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada diljem svijeta, a najviše američkih, okarakterizirao je internet pretraživača Google kao privatnu američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju.

Assange je to ustvrdio na konferenciji za novinare u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, koji mu je prije dvije godine pružio azil, a organizirana je povodom izlaska knjige o njegovom susretu s bivšim izvršnim direktorom Googlea Ericom Schmidtom, objavila je internetska stranica phonandroid.com, kako prenosi Tanjug.

I dok Schmidt promovira svoju knjigu, gdje se ističe korist od “rata” između Applea i Googlea, Assange promovira svoju Kada se Google susreo s WikiLeaksom (When Google Met Wikileaks).

Schmidt: Julian je paranoičan

Izravna aluzija je napravljena nakon skandala koji je lani pogodio NSA, kada je Edward Snowden, koji je radio za NSA, objavio podatke o internetskom špijuniranju koje provodi američka vlada.

Assange je na konferenciji za novinare rekao da je Google uspostavio veze s američkom vladom i vojskom, a da su proizvod toga osobe koje koriste Google.

On je napravio paralelu između prikupljanja podataka koje čini Google u marketinške svrhe i strategije NSA da prikupi što je više moguće informacija.

Schmidt je prije dva dana, na najavu izlaska Assangeove knjige, rekao da je “Julian paranoičan”, da Google nije nikada surađivao s NSA-om i da se, uostalom, ta kompanija žestoko borila protiv onoga što je NSA radio.

Assangeov strah od izručenja SAD-u

“Uzeli smo sve naše podatke, razmijenjene informacije i potpuno smo ih šifrirali, da ih nitko ne bi imao, a prije svega vlada”, naveo je Schmidt.

Assange je 2006. godine pokrenuo stranicu WikiLeaks, na kojoj je 2010. godine objavio veliki broj povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada diljem svijeta.

Azil od Ekvarodora Assange je zatražio u lipnju 2012. godine, nakon iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbjegne izručenje Švedskoj, koja ga traži zbog navodnog silovanja.

Izručenje Assangea traži i SAD, koji smatra da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomaciji nanesena šteta američkoj nacionalnoj sigurnosti, zbog čega Assange strahuje da bi ga Švedska mogla predati SAD-u.

Izvor: Agencije