Vijeće sigurnosti: Usvojena rezolucija o stranim borcima

Članovi Vijeća sigurnosti UN-a jednoglasno su usvojili obavezujuću rezoluciju kojom bi se trebao prekinuti odlazak stranih boraca u Irak i Siriju.

Rezolucija, koju su kreirale Sjedinjene Američke Države, u srijedu je usvojena i traži od svih država usvajanje zakona koji bi kao teška krivična djela tretirali odlazak njihovih državljana u grupe poput Islamske države Irak i Levant (ISIL) i Fronta Al-Nusra.

Rezolucija podlaže pod Poglavlje 7 UN-ovih poglavlja, što znači da je zakonski obavezujuća za 193 članice UN-a i daje ovlasti Vijeću sigurnosti da provodi ove odluke uz pomoć ekonomskih sankcija ili uz pomoć sile.

Rezolucija, generalno, cilja borce koji putuju na područja gdje traju sukobi bilo gdje u svijetu. Ne daje mandat vojnim snagama da se bore sa pitanjem stranih boraca.

Blizu 12.000 boraca iz više od 70 država otputovali su u Siriju i Irak kako bi se borili na strani ISIL-a ili Fronta Al-Nusra.

Predsjednik SAD-a Barack Obama gradi  međunarodnu koaliciju koja bi se borila protiv ISIL-a koji je zauzeo velike dijelove Sirije i Iraka i koji poziva sljedbenike da napadaju državljane brojnih država.

Sjedinjene Države predvode zračne udare protiv grupa u Iraku i Siriji.

Obama je tokom obraćanja Vijeću sigurnosti u srijedu istakao kako će ova rezolucija istači odgovornost država u borbi protiv nasilnih „ekstremista“.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da se više od 30 hiljada stranih boraca pridružilo ISIL-u i Al-Nusri. Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon naveo je da je to posljedica sukoba u Siriji. Sjednicom Vijeća sigurnosti  predsjedavao je američki predsjednik Barack Obama.

Novi napadi

Sjedinjene Države su u noći s utorka na srijedu izvele nove napade na položaje ISIL-a u Siriji, uz pomoć arapskih saveznika.

U tri vala novih napada tokom noći i ranog jutra samo u Siriji izvedeno je više od 200 novih zračnih napada.

Jedan val napada izveden je na položaje ISIL- a oko grada Kobani, koji se nalazi u blizini turske granice.

Ta zemlja do sada ni na koji način nije učestvovala u koalicionim aktivnostima protiv grupe ISIL.

Kurdski borci koji brane ovo područje tvrde da ISIL na ove napade odgovora pregrupisavanjem vojnika i većim brojem tenkova na ovom području.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da se pregovori nastavljaju.

“Učinit ćemo sve što budemo morali da se obračunamo s terorizmom. Razgovarat ću s članovima Vlade i napravit ćemo plan o pružanju naše podrške borbi protiv terorizma”, kazao je Erdogan.

U međuvremenu, australijski borbeni avioni sletjeli su na Bliski Istok kako bi se pridružili naporima da spriječe dalje napredovanje ISIL-a. 

Dopisnik Al Jazeere već prije izvijestio da su mete noćnih napada bili ciljevi u blizini grada Tal Abyad, sjeverno od Raqqe, te ruralna oblast sjeverno od Halepa.

U jučerašnjim savezničkim napadima upotrijebljeno je 160 raketa, uključujući 47 krstarećih raketa tipa Tomahawk, podsjeća Al Jazeerin reporter.

Sjedinjene Države uz pomoć arapskih saveznika prvi su put u utorak napale borce Islamske države Iraka i Levanta u Siriji.

Odlučnost koalicije

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak u New Yorku u prisustvu svojih arapskih saveznika da stvaranje koalicije protiv ISIL-a šalje “jasnu poruku radikalnim džihadistima”.

“Zahvaljujući naporima bez presedana koje preduzima ova koalicija, mislim da možemo poslati jasnu poruku koja će pokazati da je svijet ujedinjen”, rekao je Obama nakon susreta s dužnosnicima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara.

Prema riječima američkoga predsjednika ta koalicija pokazuje odlučnost međunarodne zajednice da “oslabi i uništi ne samo ISIL, nego i vrstu ideologije koja vodi do tolikog prolijevanja krvi”, izvijestila je agencija Hina.

Sve okupljene arapske zemlje “složile su se da će reći kako ima trenutaka u kojima treba zauzeti stajalište, a pogotovo jedinstveno stajalište u regiji”, objasnio je američki diplomat.

Izvor: Al Jazeera i agencije