Suđenja za otmice beba u Argentini

Dvojici argentinskih lječnika i jednoj babici sudi se u Buenos Airesu za otmice beba rođenih prije skoro 40 godina. Tokom “Prljavog rata” brojna novorođenčad oduzeta su zatvorenim majkama, koje su kasnije ubijene, i data na usvajanje.

“Zapovjednicima i medicinskom osoblju bolnice u vojnoj bazi Campo de Mayo sudi se za neke od najtežih zločina počinjenih tokom perioda argentinske historije, poznatog kao ‘Prljavi rat'”, pročitao je sudija suda u Buenos Airesu.

Luisa Arroche bila je babica i optužena je za pomaganje pri rođenju devet beba čije su majke držane u zatočeništvu, rekao je on.

Djeca su data na usvajanje, njihovi identiteti skriveni, a majke kasnije ubijene ili nestale. Jedna od tih beba bio je Francisco Madariaga, koje je saznao istinu prije četiri godine.

Spori točkovi pravde

“Rođen sam u vojnoj bazi, a tu je je i moja majka nestala. Dio sam ovoga i želim vidjeti njihova lica”, izjavio je Madariaga.

“Ne gubimo nadu, iako znamo da vojska ima pakt šutnje. Nadamo se da će nam barem ova babica, koja je civil, otkriti nešto”, dodao je on.

Francisco je 101. pronađeno i identificirano oteto dijete spojeno sa svojom biološkom porodicom.

Potragu vode bake te djece, članice organizacije ”Bake sa Plaze de Mayo”, koje tvrde da u Argentini postoje stotine njihove unučadi koja još nisu pronađena. Reporter Al Jazeere Daniel Schweimler izvještava iz Buenos Airesa kako se točkovi pravde kreću, ali veoma sporo.

“U ovoj zgradi suda u Buenos Airesu, više od 30 godina nakon okončanje vojne diktature, barem dio odgovornih za zločine počinjene tokom jednog od najmračnijih perioda argentinske historije mogao bi završiti iza rešetaka”, kazao je Schweimler.

Kampanja ne gubi zamah

I članovi porodica žrtava i optuženi stari su i slabi, mnogi su umrli, ali kampanja za pravdu u Argentini ni danas ne gubi zamah. Tužilac Alan Iud je mišljenja da, iako je trebalo mnogo vremena da se ovaj slučaj dovede pred sud, oni nisu odustali.

“Zbog toga smo danas u sudnici, skoro 40 godina nakon što su zločini počinjeni”, rekao je Iud.

Vojna diktatura u Argentini trajala je od 1976. do 1983. godine, deseci hiljada ljudi su oteti, mučeni i ubijeni, a preživjelim počiniocima i danas se sudi. Mnoga pitanja i dalje ostaju neodgovorena, a mnoge rane nezaliječene.

Izvor: Al Jazeera