Snowdenu švedska nagrada za ljudska prava

Snowden je dobio nagradu za hrabrost i talent da otkrije opseg špjuniranja SAD-a (EPA)

Amerikanac Edward Snowden, koji je prokazao opseg američkog internetskog špijuniranja, dobio je u srijedu švedsku nagradu Right Livelihood, koja nagrađuje one koji poboljšavaju ljudski život.

“Počasna nagrada Right Livelihood je dodijeljena Edwardu Snowdenu za njegovu hrabrost i talent da otkrije opseg špjuniranja jedne države koje koči demokratske procese i temeljna ustavna prava”, navodi se u prioćenju fondacije iz Stockholma, koja nagradu dodjeljuje svake godine.

Činjenica da je nagrada samo “počasna” podrazumijeva da bivši konzultant američke Agencije za nacionalnu sigurnost neće dobiti 500.000 švedskih kruna (nešto manje od 55.000 eura) koje dobivaju laureati, prenosi Fena.

Umjesto toga, svota treba “financirati pravnu podršku” 31-godišnjem Snowdenu, koji se sklonio u Rusiju od kolovoza 2013. godine, precizirala je fondacija.

Nagrada osnovana 1980. godine

Britanski novinar Alan Rusbridger, koji je prvi objavio u The Guardianu Snowdenova zapažanja, također je dobio nagradu.

Još tri osobe dobivaju nagradu Right Livelihood ove godine: pakistanska odvjetnica i zaštitnica ljudskih prava Asma Jahanger, zaštitnik ljudskih prava sa Šri Lanke Basil Fernando i američki izumitelj koji je osudio posljedice klimatske promjene još 1980. godine Bill McKibben.

Nagradu Right Livelihood je osnovao 1980. godine njemačko-švedski državljanin Jakob von Uexkull, bivši europski parlamentarac Zelenih.

Nastala je nakon odbijanja Nobelove fondacije da osnuje nagradu za okoliš i razvoj, što je dovelo do toga da fondacija koja je dodjeljuje nagradu nazove “alternativna Nobelova nagrada”.

Izvor: Agencije