Seul kupuje 40 ‘fantoma’ zbog prijetnji Pjongjanga

F-35 je najskuplji američki borbeni avion, a Pentagon je za njegov razvoj do sada platio oko 400 milijardi dolara (Reuters)

Južna Koreja će kupiti 40 borbenih aviona tipa F-35A od kompanije Lockheed Martin za oko sedam milijardi dolara zbog vojne prijetnje iz Sjeverne Koreje, izjavili su u srijedu dužnosnici u Seulu.

Južna Koreja je u ožujku pristala kupiti avione, a od tada je pregovarala o cijeni, transferu tehnologije i ostalim pitanjima.

Seul se tradicionalno oslanja na uvoz borbenih aviona i ostalog naoružanja iz SAD-a, koji u ovoj zemlji ima 28.500 stacioniranih vojnika, zbog mogućeg napada iz Sjeverne Koreje, prenosi Srna agenciju AP.

Avioni će biti kupljeni radi zamjene zastarjele zrakoplovne flote i jačanja sposobnosti da se izvrši napad na nuklearne i ostale mete u Sjevernoj Koreji u slučaju izbijanja rata, priopćila je državna Administracija za kupovinu obrambenih sredstava.

Najskuplji borbeni avion

Agencija i vojni dužnosnici navode da će novi avioni biti isporučeni Južnoj Koreji između 2018. i 2025. godine.

Dužnosnik Generalštaba, koji nije želio biti imenovan, rekao je da je današnja odluka konačna.

F-35 je najskuplji američki borbeni avion, a Pentagon je za njegov razvoj do sada platio oko 400 milijardi dolara.

Ostali strani kupci su Velika Britanja, Izrael, Italija, Australija, Kanada, Turska i Japan.

Sjeverna Koreja je tijekom ove godine izvela velik broj lansiranja raketa, a zaprijetila je i novim nuklearnim pokusima, što je dodatno doprinijelo jakim tenzijama između dviju zemalja.

Dvije Koreje formalno su u ratu već šest desetljeća, jer je njihov sukob 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Pjongjang je u srpnju zaprijetio i nuklearnim napadom na SAD, optuživši tu zemlju za podizanje tenzija na Korejskom poluotoku.

Sjever unaprijedio raketni poligon

Istraživački institut Sjedinjenih Američkih Država priopćio je krajem srpnja da je Sjeverna Koreja unaprijedila svoj glavni poligon za lansiranje raketa i izvela seriju proba motora, razvijajući sustav prenosivih interkontinentalnih projektila koji bi mogli biti prijetnja po SAD.

Sjevernokorejski sud osudio je sredinom mjeseca američkog državljanina Matthewa Millera na šest godina prisilnog rada zbog ilegalnog ulaska u Sjevernu Koreju.

Po odluci Vrhovnoga suda, Miller je “počinio neprijateljski čin ulaskom” na teritorij Sjeverne Koreje u travnju 2014. godine “prerušen u turista”, prenosi agencija bez drugih pojedinosti.

Miller, jedan od trojice Amerikanaca zatočenih u Sjevernoj Koreji, uhićen je u travnju, pod optužbom da je potrgao svoju vizu i tražio azil od te komunističke zemlje.

Izvor: Agencije