SAD na korak do zabrane mina

Jedini izuzetak je Korejski poluotok (Shankar S / Flickr)

Barack Obama objavio je da će njegova administracija učiniti još jedan korak ka ispunjavanju sporazuma iz Ottawe, koji je donesen 1997. godine i kojeg potpisuje 162 zemlje. Konvencija iz Ottawe zabranjuje korištenje, gomilanje, proizvodnju i transport protivpješadijskih mina.

Američki predsjednik je dao izjavu na godišnjoj Bill Clinton filantropskoj konferenciji u New Yorku, na dvadesetu godišnjicu obećanja bivšeg predsjednika da će eliminisati ovo oružje iz američkog arsenala.

„Van jedinstvenih okolnosti Korejskog poluotoka, gdje smo posvećeni odbrani našeg saveznika Južne Koreje, SAD neće koristiti protivpješadijske mine“, rekao je Obama.

Korak dalje

„Počet ćemo uništavati zalihe nepotrebne za zaštitu Južne Koreje. I nastavit ćemo nalaziti načine da potpuno ispođtujemo konvenciju iz Ottawe.“

SAD kaže da neće pomoći niti ohrabriti nikoga van regije da koriste to oružje.

Human Rights Watch procjenjuje da SAD ima oko devet miliona mina.

Aktivisti za zabranu mina su pozdravili ovaj potez, te pozvali Obamu da ide korak dalje.

„Dobro je što Obamina administracija poštuje sporazum, ali civilima u Koreji je potrebna zaštita od ovog oružja kao i svakom drugom“, kaže Steve Goose, predsjedavajući američke kampanje za zabranu mina.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nedaleko od Županje, u Hrvatskoj, sastali su se predstavici centara za razminiranje Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije kako bi utvrdili saradnju na sanaciji minskih polja koja su pogođena poplavama. Naime, postoji mogućnost da su jake bujice razmjestile dio mina, čak ih i premjestile iz jedne u drugu državu. Predstavnici sve tri države najavili su […]

Published On 23 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO