Počeli pregovori Hamasa i Fataha

U fokusu pregovora između Fataha i Hamasa bit će povratak Vlade nacionalnog jedinstva (AP)

Rivalske palestinske frakcije, Hamas i Fatah predsjednika Mahmouda Abbasa počele su pregovore u Kairu u srijedu, sa ciljem razrješenja internih nesuglasica i oživljavanja Vlade nacionalnog jedinstva.

U fokusu dvodnevnih razgovora će biti „povratak Vlade nacionalnog jedinstva u pojas Gaze i implementacija njenog autoriteta bez prepreka“, rekao je šef delegacije Fataha, Azzam Al-Ahmad.

Do pregovora je došlo nakon što su združena palestinska delegacija i Izrael dogovorili indirektne pregovore krajem oktobra da riješe trajno primirje u Gazi.

Zajednička strategija

Uz posredovanje Egipta, Izrael i Palestinci su 26. augusta dogovorili prekid vatre kojim je okončan 50-dnevni rat između Hamasa i izraelske vojske.

Ali da bi se u oktobru dogovorio mir, unutrašnje palestinske podjele moraju biti uklonjene i dvije rivalske frakcije moraju dogovoriti ujedinjenu strategiju za vrijeme razgovora sa izraelskim pregovaračima.

Palestinski rivali u junu su postavili Vladu nacionalnog jedinstva, ali su opet u zavadi, a Abbas prijeti okončanjem administracije i optužuje da Hamas vodi „paralelnu vladu“ kao de facto vladar u pojasu Gaze.

Hamas, sa druge strane, optužuje Abbasovu Palestinsku samoupravu, sa sjedištem u Ramali, da ne daje plaće svojim uposlenicima, kojih je 45.000 u Gazi.

Vlada nacionalnog jedinstva je od suštinske važnosti i pred međunarodnu donatorsku konferenciju zakazanu za 12. oktobar u Kairu, za rekonstrukciju Gaze.

Izvor: Agencije